PSD Suceava e convinsa ca i-a daruit premierului Ponta steagul corect

Organizația județeană a PSD Suceava a făcut luni o serie de precizări în legătură cu steagul pe care liderul național al partidului, Victor Ponta, l-a primit vineri, la mitingul electoral organizat în comuna suceveană Dumbrăveni.

PSD Suceava menționează într/un comunicat de presă că steagul reprezintă stema simplă a Moldovei, în versiunea modernă, cu o stea în locul soarelui.

Precizările PSD Suceava au fost făcute după ce, liderul PSD Suceava, Cătălin Nechifor, a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, dacă steagul oferit lui Ponta, de culoare roşie, a avut în mod voit o stea cu cinci colţuri, ca cea de pe drapelul Partidului Comunist,  în loc de opt colţuri.

ponta cap de bou

Cătălin Nechifor a refuzat să dea un răspuns pe loc însă a dat asigurări că va reveni asupra subiectului cu o informare completă privind steagul primit de preşedintele PSD.

Într-un comunicat al PSD Suceava se arată că pe steagul oferit lui Victor Ponta a fost imprimată stema simplă a Moldovei, în versiunea modernă cu o stea în locul soarelui şi că acest steag a fost imprimat de Imprimeria Naţională.

Sursa citată adaugă că începând din anul 1409, odată cu domnia lui Alexandru cel Bun, la stema Moldovei este modificată forma coarnelor bourului, acestea fiind curbate înăuntru, în relaţie cu dispariţia bourului şi cu forma coarnelor de zimbru amănunt care se va păstra întocmai în toată evoluţia istorică a stemei.

„Tot atunci devine mai frecventă simplificarea soarelui până la înlocuirea sa printr-o stea cu cinci colţuri, roza plasată la stânga botului fiind redată cu petale, iar globularul semilună rămânând sub aceeaşi formă”, se arată în comunicat.

Totodată, PSD Suceava arată că peceţile lui Ştefan cel Mare cuprinzând stema Moldovei au o legendă modestă, inspirând demnitate „pecetea voievodului Ştefan al Ţării Moldovei”, iar cu excepţia steagurilor liturgice, singurele mărturii sunt miniaturile pictate şi sigiliile.

Potrivit sursei citate stema Moldovei, aşa cum apare pe sigilii, are bourul, soarele, luna şi luceafărul, ultimul cu cinci colţuri.

Prezent, vineri, în comuna suceveană Dumbrăveni, la un miting electoral, preşedintele PSD Victor Ponta a primit un steag roşu cu stema Moldovei inscripţionată pe el din partea organizaţiilor PSD Suceava şi Botoşani, darul simbolic fiind înmânat de doi copii îmbrăcaţi cu costume naţionale.