Baisanu vrea ca romanii sa afle ce s-a intamplat cu minele sau puturile petroliere romanesti din strainatate


Intră acum și în grupul de

Preşedintele PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a solicitat, printr-o interpelare depusă în Parlament, premierului Victor Ponta să explice ce s-a întâmplat cu investiţiile româneşti din străinătate.

În document se arată că în urmă cu mai multe decenii statul român a investit foarte mulţi bani în diverse ţări, exemplificând cu Libia, unde avea 35 de puţuri petroliere, Republica Sud Africană unde a investit în mină de diamante, în Namibia şi Gabon, sau în Chile unde a investit într-o mină de cupru, dar şi în SUA unde a investit într-o mină de cărbune.

Alexandru Baisanu

Potrivit deputatului sucevean, care a citat experţi în domeniu, contractul pentru mina româno-americană „Virginia-Pochahontas 6” a fost semnat în anul 1975 şi s-a derulat până în 1992, iar investiţiile româneşti s-au ridicat la câteva sute de milioane de dolari.

În aceste condiţii, Băişanu îl întreabă pe Ponta dacă este normal ca România să-şi abandoneze investiţiile din străinătate şi să nu acţioneze pentru a recupera fondurile investite.

El consideră ca ar fi normal ca măcar după 24 de ani românii să ştie în ce au investit în perioada comunistă, dar şi motivele pentru care guvernele post comuniste au abandonat aceste investiţii ale României în străinătate.


Intră acum și în grupul de