Deputata Ardeleanu cere sprijin parlamentar in luarea unor masuri corecte care sa salveze Educatia de la „dezastrul la care s-a lucrat timp de 2 ani”


Intră acum și în grupul de

Deputatul PDL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, a făcut un rezumat „al celor mai neprietenoase măsuri” luate de Guvernul Ponta pentru sistemul de educaţie în cei doi ani de guvernare.

Într-o declaraţie politică, intitulată “Ce au adus 2 ani de guvernare PSD în Educație?”, Ardeleanu a punctat concret aspectele care fac ca sistemul de învăţământ românesc să nu mai funcţionează corect şi sănătos.

ardeleanu juramant 1

Potrivit parlamentarului democrat-liberal, una dintre ideile care au apărut pe buzele guvernanților, într-o formă sau alta, în cei doi ani de guvernare PSD, și care au fost cu bună știință amânate sau tratate cu superficialitate, este încurajarea politizării școlilor și universităților. “Deși depolitizarea a fost una din temele tratate de Ministrul Educației,  Remus Pricopie, în dialogul cu presa și parlamentarii, nici până astăzi, în doi ani de guvernare, nu s-au organizat concursuri pentru ocuparea posturilor de directori de școli. Nu trebuie să uităm nici de OUG nr.92/2012 prin care este scoasa din LEN nr.1/2011 incompatibilitatea rector-parlamentar”, a arătat Ardeleanu.

Totodată, deputatul sucevean a amintit de lipsa finanțării pentru cele 1400 de obiective de investiții din unitățile de învățământ,  amânarea punerii în aplicare a prevederilor legale privind contul pentru educație permanentă, respingerea programelor “After School” și generalizarea cabinetelor psihopedagogice, anularea prevederilor prin care clasa a IX-a ar fi trecut la învățământul gimnazial începând cu anul 2016, ratarea de către Romania a țintei privind abandonul școlar în 2014, nerespectarea promisiunilor făcute de Ministrul delegat pentru învăţământul superior, Mihnea Costoiu, către asociațile studențești, menținerea discriminării pentru 22.000 de educatori și învățători care așteaptă să le fie echivalate competențele și să devină profesori în învățământul preșcolar și primar, profesori de instruire practică sau profesor antrenor, neutralizarea ideilor de clasificare a universităților și de ierarhizare a programelor de studii.

Sanda-Maria Ardeleanu a mai atras atenţia asupra promisiunilor făcute de USL în campania electorală privind asigurarea unei alimentaţii sănătoase în şcoli şi crearea de locuri de muncă. “Cu toate acestea, Guvernul Ponta a dat un aviz negativ inițiativei legislative propuse de PDL –<<Masă la Școală>> pentru asigurarea unei alimentații sănătoase și diversificate în școli prin înlocuirea programului <<Cornul și laptele>>”, a arătat deputatul PDL.

Potrivit parlamentarului sucevean, USL a promis crearea a un milion de locuri de muncă, însă Guvernul nu a prins în Legea Bugetului de Stat pe 2014 o sumă pentru co-finanțarea Programului Garanţia pentru tineri,  prin Fondul Social European, în urma căruia România ar fi putut beneficia, pentru crearea de locuri de muncă în rândul tinerilor, de 400 de milioane de euro.

În finalul declaraţiei politice, Ardeleană solicită sprijinul colegilor parlamentari „în luarea unor măsuri corecte care să salveze Educația de dezastrul la care s-a lucrat, minuțios, cu complicitatea chiar a unor colegi din învățământ, timp de 2 ani, la cel mai înalt nivel”.


Intră acum și în grupul de