TVA zero pentru produsele bio. Ovidiu Iane vrea TVA diferentiat pe alimente de baza


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Ovidiu Iane, doreşte ca şi în România să se introducă TVA verde, un concept care prevede ca TVA să fie redus pentru produsele bio sau naturale, dar şi crescut pentru cele care conţin substanţe periculoase pentru sănătate.

Într-o interpelare adresată ministrului de Finanţe, Ioana Petrescu, parlamentarul sucevean arată că un studiu european al Comisiei Europene pentru TVA prevede formule cât mai exacte pentru calcularea acestei taxe.

Astfel, potrivit lui Iane, în ceea ce priveşte alimentele de bază, cele din categoria bio ar urma să aibă TVA zero, iar produsele aflate în conversie să aibă TVA de 3 la sută.

Alimentele de bază naturale, cele care folosesc materie primă convenţională, dar fără procesare pe bază de chimicale ar trebui să aibă TVA de 9 la sută, în timp ce alimentele care au folosit materie primă convenţională, dar au fost procesate chimic să aibă TVA de 24 la sută.

Ovidiu Iane susţine că alimentele care au riscuri mari pentru sănătate prin conţinut bogat de aditivi alimentari să fie taxate cu TVA mai mare de 24 la sută.

Deputatul PSD sucevean o întreabă pe ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, dacă are în vedere introducerea TVA verde în perioada următoare.

Judeţul Suceava are cei mai mulţi producători bio din ţară, potrivit unei statistici realizată de Direcţia Agricolă Suceava.


Intră acum și în grupul de