Liviu Dragnea (PSD) nu vrea anticipate dar militeaza pentru schimbarea legii electorale

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea (care este și vicepremier al României) nu crede că ar fi oportună organizarea unor alegeri anticipate în anul 2015.

Dragnea a făcut această declarație la Suceava și ea vine ca răspuns la propunerea fostului nr.1 din PSD, Adrian Năstase. Liviud Dragnea susține încă că legea electorală actuală trebuie schimbată și că anul 2015, care nu este an electoral, ar putea fi un an în care lucrurile să se aşeze în ţară.

 

„Nu văd de ce, după prezidenţiale să chemăm românii iar la un scrutin electoral. Cred că 2015, fiind un an fără alegeri, ar fi anul în care am putea aşeza lucrurile în foarte multă linişte. Ar fi un an care ar trebui folosit pentru finalizarea strategiei iniţiate deja de Victor Ponta de dezvoltare a acestei ţări şi de consolidare a creşterii economice. Să avem şi în 2015 alegeri şi în 2016 alegeri locale, nu cred că ar fi oportun”, a explicat Liviu Dragnea.

victor daciana iane dragnea constantin

În ceea ce priveşte legea electorală pentru alegerea deputaţilor şi senatorilor, liderul PSD consideră că aceasta trebuie schimbată, fie cu un sistem de vot pe listă fie cu un sistem de vot uninominal pur.

 

„Cu toată tăria şi fără ezitare vă pot spune că actuala lege electorală e o prostie, cu efecte greu de explicat cu 588 de parlamentari, cu parlamentari care au ajuns datorită calculatorului. Actuala lege trebuie să dispară”, a mai spus președintele executiv al PSD.

 

„Şi una şi alta din variante are şi avantaje şi dezavantaje. Eu cred că trebuie să avem o dezbatere serioasă, fără patimă, cu privirea spre viitor şi să ne lămurim ce vrem cu scena politică”, a mai declarat vicepremierul care a adăugat că trebuie ales între o scenă politică bulversată, amestecată, cu partide „balama” care să influenţeze formarea majorităţilor sau să fie ca în sistemul anglo-saxon unde scena politică se limpezeşte între două partide importante.

 

„Oricare variantă poate fi luată în calcul, cert este că actuala lege trebuie să dispară”, a conchis Liviu Dragnea.