Tariceanu crede ca PSD se va alatura demersului sau de suspendare a presedintelui Traian Basescu

Prezent joi la Suceava, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a oferit câteva lămuriri privind demersul pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Astfel, el a explicat, într-o conferinţă de presă, că acest demers îl face pentru că atât Constituţia cât şi legile ţării nu se pun în paranteză cu două luni înainte de încheierea mandatului. El susţine că Traian Băsescu sfidează Constituţia, legile ţării şi pe cetăţeni şi că nu şi-a corectat atitudinea după suspendarea din 2012. „Nu cred că Băsescu trebuie lăsat aşa nepenalizat. Un referendum de demitere încheiat cu succes va pune punct carierei sale politice. Altfel, ne trezim cu el că zburdă din 2014 şi o să ne vorbească ce bine a făcut el ţării”, mai spus Tăriceanu care crede că este nevoie de o atitudine de sancţiune.

tariceanu, galan PLR boroianu

El a mai arătat că în fiecare zi Traian Băsescu nu face altceva decât să confirme că demersul său de a-l suspenda este corect. „În interviul de acum două zile a spus că nu a pus-o pe Monica Macovei ministru. Nu preşedintele formează guvernul. E o intervenţie în ceea ce e prerogativa primului ministru.(…) Pentru Băsescu funcţionarea statului se rezumă la o singură formulă: statul sunt eu”, a mai spus Tăriceanu.

El crede că şi prin dezvăluirile privind candidatul la Preşedinţie care este ofiţer acoperit, Traian Băsescu practică un şantaj bazându-se pe informaţiile secrete la care are acces.  „E un element foarte grav pe care îl voi adăuga la cererea de suspendare”, a precizat Tăriceanu.

Totodată, preşedintele Senatului a mai ţinut să sublinieze că  a avut grijă să propună ca Parlamentul să facă suspendarea în preajma zilei de 23 septembrie şi nu în data de 23 septembrie, ţinând cont că ar putea să intervină anumite întârzieri. „Strict calendaristic, prima zi în care se poate face suspendarea e 3 octombrie”, a spus preşedintele Senatului.

Tăriceanu a menţionat că nu ştie exact când va depune cererea cu numărul de semnături necesare care să fie apoi transmisă pentru aviz la Curtea Constitiţională. „Nu ştiu când voi depune cererea. Am dat un termen în care partidele să analizeze, să se poziţioneze şi sunt invitaţi parlamentarii să-şi depună semnăturile”, a spus Tăriceanu.

El a arătat că crede că PSD va fi alături de acest demers. „PSD a explicat prin vocea preşedintelui că vor analiza şi vor lua o decizie. În ceea ce priveşte poziţionarea lor mie mi s-a părut lipsită de echivoc. Nu pot să-i bănuiesc pe cei de la PSD că ar fi favorabili lui Băsescu. Unde aveam dubii şi mi s-au risipit, era în zona PNL şi ACL cu Iohannis în frunte. Dubiile s-au risipit. S-au pronunţat foarte clar”, a spus Tăriceanu.