Ardeleanu: „Oare Ministerul Educatiei il asteapta pe Mos Craciun sa aduca abecedarele copiilor din clasa I?”


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, a tras miercuri un nou semnal de alarmă privind incapacitatea Ministerului Educaţiei de a gestiona actul educaţional.

“Asistăm şi anul acesta la o nouă anomalie a sistemului de învățământ, la o dovadă în plus că Ministerul Educației nu are capacitatea de a gestiona actul educațional. Este 3 decembrie 2014, anul şcolar a început de două luni, iar elevii nu au nici acum Abecedare”, a arătat parlamentarul sucevean în declaraţia politică susţinută miercuri în plenul Camerei Deputaţilor şi intitulată “Nu Moş Crăciun trebuie să aducă elevilor abecedare!”.

ardeleanu juramant 1

Potrivit lui Ardeleanu, anunțul că o parte din manualele de clasa I şi a II-a au ajuns la Inspectoratele şcolare din anumite județe a oferit o rază de speranță părinților şi cadrelor didactice, însă problema nu a fost nici pe departe rezolvată.

 “În campania electorală desfăşurată toată luna noiembrie, „premierul-candidat”, alături de marea majoritate a ministrilor, au anunțat un lung şir de măsuri în  domeniul învățământului, dorind să distragă atenția de la problemele grave, de fond, cu un impregnant iz de corupție. Mă refer aici la repetatele şi controversatele licitații pentru manualele şcolare care ne-au adus în situația de a nu avea, probabil nici până la finalul anului 2014, abecedarele pentru elevii de clasa I. Nu vorbim de o culegere de probleme sau de un caiet ajutător la clasă, vorbim de cartea-simbol a copilului care păşeşte pentru prima oară într-o sală de clasă, vorbim de un reper în parcursul educațional al generației care abia a început şcoala. Este inadmisibil să vorbeşti de viitoare măriri salariale ale personalului din învățământ, să promiți iar şi iar modificarea Legii Educației Naționale nr.1/2011, pe care oricum deja o distrugi sistematic, când nu poți pune pe bănci un manual pentru elevii din România, obligaţia statului prin Constituţie – este asigurarea gratuităţii învăţământului general.

Cum este posibil ca, în acest context fără precedent, să fii preocupat să faci, la televizor sau în mari adunări electorale, anunțuri de o veridicitate îndoielnică şi lipsite de principialitate, angrenând oamenii şcolii şi punându-i în ingrata poziție de a primi cei 150 de euro pentru o aşa-zisă dezvoltare profesională dar care nu trebuie justificați în nicio formă deşi provin dintr-un program european? (se pare că acum „s-a schimbat modificarea” şi banii trebuie justificaţi prin acţiuni generate de perfecţionare) De ce aceste sume de bani au fost virate automat în conturile cadrelor didactice chiar în campania electorală? Oare Guvernul României se aştepta ca din aceste sume cadrele didactice să achiziționeze şi câte un abecedar elevilor?”, s-a întrebat deputatul liberal.

Sanda-Maria Ardeleanu le-a transmis colegilor parlamentari că “nu trebuie să mai rămânem pasivi la asemenea tentative de a destabiliza sistemul de învățământ, ci trebuie să revenim la o stare de normalitate”. “Este imposibil să ignorăm că, în timp ce anumite societăți comerciale care editează manuale aşteaptă un cadou din partea Ministerului, părinții elevilor de clasa I şi a II-a cheltuie sume importante pe caiete speciale care să țină loc de manuale. Cât vom mai tolera acest act de incompetență cu grave suspiciuni de corupție asupra învățământului? Mai are cineva din acestă echipă guvernamentală a domnului Victor Ponta legitimitatea de a garanta dreptul constituțional la învățătură şi la educație gratuită?”, a ţinut să sublinieze parlamentarul sucevean.

În finalul declaraţiei politice, Ardeleanu s-a întrebat : “Oare Ministerul Educației îl aşteaptă pe Moş Crăciun să aducă abecedarele copiilor din clasa I sau are totuşi o strategie care să salveze respectarea procedurii constituţionale?”.


Intră acum și în grupul de