PNL incepe selectia candidatilor pentru alegerile locale. Liberalii vor ca primarii si presedintii de CJ sa fie alesi in doua tururi de scrutin


Intră acum și în grupul de

Liderii noului PNL care s-au întrunit, luni, pentru a discuta despre finalizarea fuziunii PNL-PDL şi despre proiectele politice ale anului 2015 au stabilit că în cursul acestui an se vor desemna candidaţii pentru alegerile locale din 2016.

Vicepreşedintele pentru regiunea de nord est a PNL, deputatul Ioan Bălan, co-preşedinte al organizaţiei municipale PNL Suceava, a declarat că pentru candidaţii la funcţia de primar şi de preşedinte al CJ se vor desemna persoanele care în urma unor studii sociologice au cel mai mare sprijin popular.

El a mai spus că PNL va susţine şi modificarea legislaţiei electorale, între punctele vizate fiind şi cel care prevede ca primarii şi preşedinţii de CJ să fie aleşi din primul tur de scrutin doar dacă obţin peste 50 la sută din voturi, iar în caz contrar să fie organizat un al doilea tur la care să participe primii doi clasaţi.

Flutur Balan Harsovschi PNL sigla (4)

„Deşi 2015 e un an lipsit de alegeri, pentru PNL e un an extrem de important. Trebuie armonizate cele două structuri, PNL şi PDL în marele Partid Naţional Liberal chiar dacă până în 2017 va rămâne conducere bicefală”, a spus Ioan Bălan.

El a mai declarat că în ceea ce priveşte organizaţia PNL Suceava, vor fi refăcute, din temelii, organizaţiile pe secţii de votare şi organizaţiile de cartier.

„Aceste acţiuni sunt necesare în anul 2015 care este preelectoral, astfel ca anul electoral 2016 să ne găsească cu structuri bine consolidate”, a spus Bălan.

Conducerea PNL s-a întrunit, luni, într-un format restrâns pentru a discuta despre chestiuni organizatorice şi de acţiune politică.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că PNL va aduce în dezbaterea publică, în 28 februarie, programul de guvernare şi că îşi doreşte alegeri anticipate, dar dacă acestea nu sunt posibile PNL va depune moţiune de cenzură împotriva actualului guvern. Dacă actualul guvern va fi demis, înseamnă că s-a creat o nouă majoritate parlamentară, iar PNL ar urma să-l propună pe Cătălin Predoiu să formeze noul guvern.

Ea a mai spus că PNL va continua programul de consolidare internă şi că în 2015 vor fi identificate persoanele care să reprezinte partidul în viitoarele alegeri.

La rândul său, copreşedintele PNL Vasile Blaga a spus că pe lângă proiectul de revizuire a Constituţiei şi cel de descentralizare, liberalii doresc un nou cod electoral şi o nouă lege a partidelor care să permită înfiinţarea de partide cu mai puţini membri decât în prezent şi fără să existe obligativitatea reprezentativităţii teritoriale.

Totodată, prin legea electorală ar urma ca primarii şi preşedinţii de CJ să fie aleşi în două tururi de scrutin, iar Parlamentul să aibă mai puţini parlamentari, dar să fie bicameral.

 


Intră acum și în grupul de