Ursaciuc: Declararea Humorului ca municipiu ar face ca maine sa se modifice legea bugetului si sa primim cam 80 miliarde lei vechi


Intră acum și în grupul de

Liderii PNL Suceava sustin de la ora 12, o conferinta de presa la sediul din Strada 6 Noiembrie. Pentru prima data in acest an, caloriferele din sediu emana caldura.

Marius Ursaciuc, primarul orasului Gura Humorului:

„Am un punct de vedere adoptat de asociatia oraselor din tara, si asociatia comunelor din Romania. De acum voi purta un tricou galben cu inscriptia Φ (FI) Gura Humorului. Iar litera Φ (Fi) e din greaca si inseamna zero barat exact cat am primit la buget. Primarul de la Siret va purta si el un tricou cu FI Siret!

Credem ca criteriile facute prin legea bugetului trebuie sa aiba o plaja crescatoare in functie de elemntele de complexitate ale fiecarui UAT. I-am explicat ministrului de Finante ca sunt mari discrepante intre orase. Cel mai mic municipiu din tara cu 11.000 de locuitori sa primeasca in jur de 117 miliarde de lei vechi. Comanesti sau Targu Neamt, cu peste 25.000 de locuitori, sa primeasaca zero barat. Singurul criteriu care nu ne permite sa devenim municipiu e populatia, care e de 40.000.

Orasele medii sunt nevoite sa serveasca o populatie de 60.000 de locuitori. I-am explicat ministrului ca in 2003 bugetul de venituri proprii a orasului era de 14 mld lei vechi. In 2013 este de 139 miliarde. Ne-au felicitat si ne-au zis ca ne ajung banii. Cresterea s-a datorat prin credite si cofinantari. Daca ne uitam ca trebuie sa platim 60 miliarde pe an intreb eu cum s-a facut calculul? Sunt premiati cei care nu vor sau pot sa incaseze la bugetul local.

110 orase din 213 cat exista in tara nu primesc sume de echilibrare sau sume foarte mici. Asociatia oraselor solicita Ministerului de Finante  ca pentru primele doua trimestre sa aloce sumele necesare functionarii normale. In trimestrul 3 sa putem sa primim sume mai mari daca se va face un calcul corect. In conditiile in care nu se face asta, s-ar putea ca peste 6 luni, la rectificare sa nu mai putem resuscita mortul.

Ar trebui ca impozitul pe pensii, taxa de stalp,  impozitul pe venitul agricol sa intre direct la bugetul local. Ca si redeventele pe bogatiile naturale locale

Serviciile pentru populatie sa fie cel putin la standardele de pana acum, neputand vorbi de progres.

Demersurile noastre sa aiba efecte urgente. Incercam impreuna cu deputatii de toate culorile politice sa facem ceva. Vrem doar ca activitatea sa fie normala iar ce le spunem profesorilor, sa aleaga intre burse si plata orelor, ce le spunem medicilor de la spital ca nu putem avea investitii? Declararea Humorului ca municipiu ar face ca maine sa se modifice legea bugetului si sa primim cam 80 miliarde si ar fi extraordinar. Nu ma judec cu nimeni, dar finantele mi-au dat esalonarea pe urmatorii 5 ani a sumelor de la echilibrarea bugetului si de aia luam in calcul si sumele pe care trebuia sa le primim.

Poate ca luam si noi decizia sa anulam toate impozitele si taxele ca sa luam o masura populista si vom sta saraci cu mana intinsa si cerem bani ca am devenit saraci si atunci ne da Guvernul bani. Poate e si asta o varianta.”

 


Intră acum și în grupul de