Firmele mici si mijlocii din industria lemnului au sanse de supravietuire! O lege prin care vor avea acces la lemn trece de Senat


Intră acum și în grupul de

Iniţiativa legislativă depusă de senatorii PSD de Suceava, Neculai Bereanu şi Ovidiu Donţu, privind accesul la resursa de lemn prin care 20 % din cantitatea maximă de lemn recoltat anual din pădurile statului să se aloce firmelor mici, care au volum atestat anual de exploatare de până la 10.000 de metri cubi de masă lemnoasă, a fost aprobată joi de Senat.

Potrivit unuia dintre iniţiatori, Neculai Bereanu, această iniţiativă a fost propusă în urma numeroaselor discuţii pe care le-a avut cu asociaţii ale forestierilor sau cu proprietari ai unor asemenea firme din zona de munte a judeţului Suceava şi care au arătat că din cauza poziţiei dominante a unor mari investitori nu mai au acces la masa lemnoasă, iar afacerile lor vor fi închise.

Bereanu a arătat că în baza acestei legi, volumul maxim anual ce se poate recolta din pădurile proprietate publică a statului, 20 la sută să facă obiectul vânzării prin licitaţie şi negociere, conform legislaţiei, exclusiv către societăţile comerciale care au un volum anual atestat spre exploatare de până la 10.000 de metri cubi de masă lemnoasă.

neculai bereanu (1)

Parlamentarul social-democrat susţine că această prevedere legală va permite ca numeroase firme mici şi mijlocii de profil să funcţioneze în continuare şi să îşi menţină angajaţii.

Potrivit lui Bereanu, în judeţul Suceava sunt circa două sute de firme mici şi mijlocii, cu capacitate anuală de exploatare sub 10.000 de metri cubi de masă lemnoasă, care au, în total, aproximativ 3.000 de salariaţi.

Senatorul sucevean a mai adăugat că va susţine iniţiativa legislativă atât în comisiile din Camera Deputaţilor cât şi în plen pentru a fi adoptată şi de această cameră a Parlamentului întrucât actul normativ ajută numeroase firme din domeniu să rămână active.


Intră acum și în grupul de