Presedintele PMP, Eugen Tomac, la Suceava: Vrem comisie specială pentru adevăr cu privire la masacrul de la Fântâna Albă


Intră acum și în grupul de

Presedintele PMP Eugen Tomac, Cristian Diaconescu, deputatul Petru Movila si preşedintele PMP Suceava, Corneliu Popovici, sustin o conferinta de presa la sediul partidului din Suceava.

Presedintele PMP Eugen Tomac:

„Am avut o zi plina azi, am fost la Fantana Alba. Am fost cu totii in Bucovina de dincolo de Siret, care se afla azi in Ucraina, pentru a participa la un eveniment important pentru comemorarea a 74 de ani de la tragicul eveniment de acolo. Printr-o regie diabolica a NKVD, peste 3000 de romani care nu au dorit sa ramana in URSS au fost omorati.

Impreuna cu colegii parlamentari, am lucrat la un document ca sa cream in Parlament o comisie speciala pentru adevăr cu privire la masacrul de la Fantana Alba. E important sa privim cu recunostinta spre acesti oameni care au dorit sa ramana buni romani in tara lor.

Nici la ora asta nu stim cati romani au fost omorati si de unde erau ei mai exact. Statul roman are obligatia sa creeze aceasta comisie la nivel parlamentar.

DSCF0439

PMP se afla in plin proces de consolidare a structurilor locale. Avem alegeri in toata tara, inclusiv la Suceava. „

Cristian Diaconescu:

„Mi se pare un gest cat se pare de normal. O alta tara daca ar avea cetateni ucisi bestial de o forta politica in alt stat ar face un scandal pe care nici nu ni-l putem imagina. Tine si de onoarea statului nostru daca stie sa-si revendice drepturile. Vom cere toate datele istorice din partea Ucrainei si Rusiei, de care dispun ei, pentru a recupera memoria acestor oameni. In lumea civilizata e un gest obligatoriu.

Vom cere acces la arhive pentru ca e normal sa stim cine a fost si ce s-a intamplat cu oamenii aia. Cei care au scapat, au fost deportati in Siberia. Vrem sa stim cine sunt victimele si cine sunt criminalii.

E frumos sa mergem cu coroane la troita de acolo, dar si mai bine e sa ne recuperam memoria. Simplul fapt ca minimalizeaza astfel de lucruri nu e normal. Nu e un demers negativ in relatia bilaterala cu Ucraina. Destinul acestor oameni a fost frant in conditii politice, pentru ca vroiau sa se roage in romaneste.

DSCF0429

Nu vom incerca sa identificam vinovatii pentru ca plec de la premisa ca in relatiile bune cu Ucraina nu se pune problema in felul asta. Daca se vor identifica, e obligatia Ucrainei sa faca demersuri pentru a pedepsi acei oameni.”

Corneliu Popovici:

„Au fost azi acolo sute de oameni din tara si reprezentanti ai Bisericii, un singur lucru nu am vazut acolo insa. Sunt cam 63 de km pana acolo si nici un reprezentant oficial al judetului nu a catadicsit sa mearga si sa stea 5 minute la eveniment. Atat am de spus.”


Intră acum și în grupul de