Deputatul Sanda-Maria Ardeleanu propune ca bugetarii cu doctorat să primească un spor de 15% la salariu

Deputatul PNL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, doreşte reglementarea drepturilor doctorilor în științe.

Ea a anunţat că  împreună cu deputatul PNL Raluca Turcan, a depus o propunere legislativă pentru completarea Legii-cadru nr.284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice în vederea acordării sporului reparatoriu de 15% în salariul de bază pentru personalul bugetar care posedă titlul ştiinţific de „doctor”.

„Propunerea vizează mai multe categorii profesionale, cum ar fi cadre didactice, jurişti, ingineri etc., în prezent discriminaţi pentru că şi-au obţinut titlul de doctor după data de 1 ianuarie 2010”.

Sanda Maria Ardeleanu

Sporul prevăzut în propunerea legislativă se acordă persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care posedă titlul ştiinţific respectiv. Prin această iniţiativă dorim să stimulăm creşterea interesului românilor pentru studiu şi pentru parcurgerea tuturor ciclurilor de învăţământ. Ne dorim o implicare mai mare a tinerilor în cercetare, inovare, o profesionalizare a cât mai multor categorii de bugetari pe domeniile lor de expertiză: de la pedagogi până la buni jurişti sau economişti”, a explicat Ardeleanu.

Potrivit parlamentarului liberal, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a luat deja poziţie şi că spune că “Legiuitorul, în acest caz, a menţinut un spor pentru un grup de angajaţi (pentru cei care aveau doctoratul la data intrării în vigoare a modificării legii) şi a anulat posibilitatea obţinerii sporului, compensării, pentru celălalt grup, în condiţiile în care ambele grupuri fac parte din aceeaşi categorie de personal […]. În cazul ambelor grupuri suntem în prezenţa aceleaşi categorii de angajaţi, care, prin obţinerea titlului de doctorat, se presupune că adaugă un plus de valoare muncii prestate.”

„Propunem corectarea acestor situaţii discriminatorii şi punerea în legalitate a acordării drepturilor salariale care se cuvin angajaţilor din sistemul bugetar care au obţinut titlul ştiinţific de doctor după anul de graţie 2009”, a arătat deputatul Sanda-Maria Ardeleanu.

loading...