Ardeleanu: „Un Guvern neperformant nu poate avea legitimitatea de a elabora o lege a educației”


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, consideră că un Guvern neperformant, care și-a pus semnătura pe o serie întreagă de OUG-uri care au afectat grav sistemul de învățământ, aservindu-l intereselor clientelei de partid, nu poate avea legitimitatea de a elabora o lege a educației.

Într-o declaraţie politică intitulată „Cine are nevoie de o NOUĂ Lege în Educație?”, parlamentarul sucevean arată că „după ce au mutilat Legea Educației Naționale nr.1/2011 prin numeroase Ordonanțe de Guvern, <<rezolvând>> în regim <<de urgență>> problemele unor grupuri de interese ale PSD, reprezentanții Puterii din România, plictisiți să mai ciunțească una dintre cele mai europene legi implementate în sistemul de educație, lansează spre dezbatere un nou Proiect de lege a educației”. „Ideea nu este nouă, ea a <<mocnit>> ani de zile în Parlament, sub diferite denumiri: Codul educației, Noua Lege a Educației”, susţine Ardeleanu, precizând că această „veche lege” se dorește a intra în vigoare chiar din anul școlar 2016-2017.

ardeleanu juramant 1

„Termenul devine o mare promisiune a inițiatorilor, inconștienți de faptul că o lege în sistemul de învățământ nu poate apărea peste noapte, nici de la un an la altul. Astfel, principiile predictibilității și stabilității sistemului ar fi grav încălcate chiar de cei care le clamează într-un exercițiu retoric artificial.

De fapt, fără nici o coerență, aruncând într-o așa-zisă dezbatere o sumedenie de propuneri, sub deviza „Nu știm, vom vedea”, inițiatorii acestui demers mai au câteva interese de satisfăcut prin această lege, în numele politizării absolute”, arată deputatul PNL de Suceava.

Ardeleanu a ţinut să menţioneze că fiecare dezbatere, indiferent de temă, la care a participat în cadrul întâlnirilor cu cadre didactice şi părinţi, a atins subiectul oportunității unei noi legi a educației. „Iar părerea generală a fost una clară: sistemul nu mai poate suporta un nou restart, un nou punct zero. Este nevoie de stabilitate, în primul rând, și de menținere a principiilor care au stat la baza LEN nr.1/2011: democratizare, depolitizare, descentralizare”, a subliniat parlamentarul liberal.

Totodată, deputatul sucevean consideră că procesul de restaurație pe care și-l propune Guvernul PSD, alături de actuali și foști miniștri, este „vândut” în spațiul public sub forma unui fals proiect de lege, în care sunt introduse noi testări, noi examene, care nu fac altceva decât să ne întoarcă în timp, măcar cu 20 de ani. „Într-un mod inexplicabil sunt reluate în discuție, ca și cum ele nu ar funcționa deja în baza legii existente, chestiuni ca: debirocratizarea, finanțarea per elev, modernizarea programelor curriculare, autonomia universitară, creșterea nivelului de internaționalizare a universităților, dar și altele”, a afirmat Sanda-Maria Ardeleanu, care ţinut să le transmită colegilor parlamentari că „nu putem susține ideea demolării unei construcții legislative care are la bază un Pact pentru educație, care a reformat sistemul și care, după eforturi din partea tuturor celor implicați, este implementată în școli și universități, perfectată acolo unde a fost cazul, doar pentru a satisface nevoia unora de a-și lega numele de o nouă lege a educației”.


Intră acum și în grupul de