Evenimente culturale în acest sfârșit de săptămână, la Suceava, Putna și Dumbrăveni


Intră acum și în grupul de

Consiliul Judeţean Suceava prin Centrul Cultural „Bucovina”, respectiv Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, este implicat în acest sfârșit de săptămână, ca organizator sau partener, într-o serie de evenimente culturale la Suceava, Putna și Dumbrăveni.

Afis Zilele Eminescu - iunie 2015_Page_1

Potrivit consultantului artistic de la Centrul Cultural Bucovina, Carmen Veronica Steiciuc, în cadrul Zilelor Eminescu, festival desfășurat în perioada 12 – 15 iunie 2015 la Botoșani, Ipotești, Joldeşti, Suceava și Putna, Centrul Cultural Bucovina este partener al Consiliului Județean Botoșani pentru Congresul Național de Poezie.

Acesta este organizat o dată la doi ani, în colaborare cu Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu și Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Societății Culturale Raluca Iurașcu din Vorona, Filiala Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România şi Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova.

În cadrul acestui eveniment, publicul sucevean este invitat să participe duminică, 14 iunie 2015, la ora 18.00, la Cetatea de Scaun a Sucevei, la un recital de poezie susținut de invitații Congresului Național de Poezie, personalități din spațiul literar românesc.

Printre personalitățile care vor lua parte la eveniment se află Gabriel Chifu, Cassian Maria Spiridon, Adrian Alui Gheorghe, Dumitru Crudu, Lucian Vasiliu, Daniel Corbu, Liviu Apetroaie, Marius Chelaru, Liviu Ioan Stoiciu, Doina Popa, Marian Drăghici, Dan Cristea, Dumitru Augustin Doman, Nicolae Oprea, Ioan Es Pop, Nicolae Tzone, Ioan Radu Văcărescu, Ioan Moldovan, Traian Ştef, George Vulturescu, Ion Mureşan, Gavril Ţărmure, Valentin Ajder, Adi Cristi, Christian Schenk, Carmen Veronica Steiciuc, Mircea A. Diaconu, Vasile Spiridon, Radu Florescu, Nicolae Sava, Sterian Vicol, Ala Sainenco, Maria Pilchin, Hristina Doroftei, Ştefan Lujinschi, Alexandra Vatamanu, Carmen Nicoară şi Gellu Dorian, Lucian Alecsa, Nicolae Corlat, Vasile Iftime, Petruţ Pârvescu, Dumitru Necşanu, Gabriel Alexe, Cristina Prisăcariu-Şoptelea, Nina Viciriuc, Constantin Bojescu, Cezar Florescu, Emanoil Marcu, Dumitru Ţiganiuc, Vlad Scutelnicu, Victor Teişanu.

„Obiectivul general al Congresului Național de Poezie este continuarea unui proiect cultural de anvergură naţională, la care participă, pe lângă poeţii botoşăneni și suceveni, poeţi români contemporani din întreaga ţară, dar şi din comunităţile româneşti din întreaga lume, poeţi şi editori străini, critici literari, toţi contribuind la emularea unui fenomen deja consacrat, care aduce notorietate Bucovinei, ca o adevărată capitală a poeziei, dar și realizarea de proiecte culturale comune în judeţele Suceava şi Botoşani, pentru a promova zestrea materială şi imaterială a acestui spaţiu românesc. Pe de altă parte, evenimentul promovează poezia românească a momentului în rândul cititorilor, punând accent atât pe cunoaşterea acesteia de către masa largă de cititori, cât şi pe impunerea în rândul criticii literare româneşti a noilor valori poetice din România, cunoaşterea poeziei româneşti din provinciile din afara ţării, din comunităţile româneşti din Uniunea Europeană şi din alte ţării ale lumii, unde trăiesc români, în special poezia care se scrie azi”, a declarat Carmen Veronica Steiciuc.

Afis - TRASEE EMINESCIENE 2015

Aceasta a menționat că recitalul Congresului Naţional de Poezie de la Putna s-ar lega de ideea reeditării Serbării de la Putna din 1871, idee care stă și la baza  evenimentului Trasee eminesciene organizat de Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Centrul pentru Susținerea Tradițiilor Bucovinene, Primăria Putna și Mânăstirea Putna, la inițiativa domnului Mihai Grozavu, consilier județean.

Evenimentul „Trasee eminesciene”, ajuns la cea de-a doua ediție, aduce în prim plan promovarea operei eminesciene în rândul elevilor din județul Suceava, precum și identificarea elementelor de memorie bucovineană, descifrate în vechile pietre funerare, crucile inscripționate și bisericile vechi din Bucovina care amintesc de trecerea poetului național prin aceste locuri, precum și legătura poetului cu Bucovina strămoșilor săi.

„Eminescu a călătorit prin Bucovina în anii 1871, cu ocazia Serbării de la Putna, şi în 1875, cu ocazia inaugurării Universităţii din Cernăuţi. La Putna, Eminescu, în calitate de principal organizator, a scris şi a citit un poem, dedicat evenimentului, de 24 de strofe, intitulat ”La Putna”, oferindu-l mulţimii în copiile realizate de tipografia „Neamului român” din Iaşi. Pe teritoriul judeţului Suceava, încă mai există urme ale existenţei străbunilor lui Eminescu în Bucovina, localităţile Costâna, Părhăuţi, Călineştii lui Cuparencu şi Călineştii lui Ienaki, Pătrăuţi, Dumbrăveni şi Băneşti putând dobândi legitimarea într-un itinerariu al parcursului bucovinean al poetului Mihai Eminescu”, a arătat Steiciuc.

Aceasta a precizat că evenimentul este conturat pe trei secțiuni, respective Concursul de recitare a liricii eminesciene „La Putna”, în scopul selectării şi premierii celor mai buni recitatori-elevi din judeţ, Concursul de artă plastică „Universul eminescian”, la care se trimit lucrări realizate de elevi și inspirate din lirica eminesciană, precum și Concursul de fotografii document „Contemporanii lui Eminescu”, prin care sunt identificate, curăţate şi fotografiate morminte şi biserici mai vechi de anul 1889, din localităţile în care îşi au reşedinţa, indiferent cui aparţineau acele morminte.

„Tematica o reprezintă însăşi memoria bucovineană, care încă mai poate fi parţial salvată, în condiţiile în care vechile pietre funerare şi crucile inscripţionate sunt lăsate în paragină, degradate sau smulse din cimitire, pentru a face loc unor monumente funerare noi”, a precizat consultantul artistic al Centrului Cultural Bucovina.

Totodată, elevii care au câștigat faza județeană a acestor concursuri sunt invitați pe 15 iunie, împreună cu profesorii îndrumători, la Mânăstirea Putna, pentru festivitatea de premiere.

Tot în cadrul evenimentului „Trasee eminesciene”, după cum a arătat  Carmen Veronica Steiciuc, Mânăstirea Putna a reeditat cu sprijinul Centrului Cultural Bucovina cartea Eminescu.Viața, autor Zoe Dumitrescu Bușulenga, care va fi oferită pe 15 iunie participanților la eveniment.

Un alt eveniment va avea loc sâmbătă, în data de 13 iunie, de la ora 14.00, la Căminul Cultural din Dumbrăveni.

Acolo va avea loc prima ediție a Festivalului – concurs interjudetean de interpretare a cântecului popular „Cântecele Siretului”.

„Festivalul își propune descoperirea și promovarea tinerilor talente, cunoașterea portului, datinilor și obiceiurilor zonelor pe care le reprezintă, implicarea concurenților în culegerea și promovarea folclorului local, dar și a prelucrării dialectale a acestuia. Juriul festivalului va fi alcătuit din profesori, folcloriști, dirijori, oameni de seamă din domeniul cercetării folclorului românesc”, a menționat Carmen Veronica Steiciuc.


Intră acum și în grupul de