Ioan Bălan: PNL şi-a asumat că va da sărăcia şi subdezvoltarea afară din Moldova

Vicepreşedintele PNL pentru regiunea Nord-Est, deputatul de Suceava Ioan Balan,  critică cu putere sărăcia şi subdezvoltarea în care au fost împinse judeţele din Moldova şi Bucovina.

„Ne-am săturat să tot auzim în discursuri publice cât de frumoasă este Moldova şi cum este Bucovina fără egal în lume, însă când vine vorba despre sărăcia în care trăiesc oamenii din această parte a României, nimeni nu suflă vreun cuvânt! Nimeni nu spune că pe aceste meleaguri trăiesc mai bine de 25% dintre români şi că nici una din primele 20 de investiţii publice ale statului român nu ne-a vizat în ultimii douăzeci şi cinci de ani. Nici Moldova şi nici Bucovina nu există pentru Guvern, iar pentru aceste zone nu au existat bani la bugetul de stat aproape niciodată. Banii de la Bucureşti au mers tot către administraţiile bogate, tot către cei care au cu vârf şi îndesat, deşi impozite plătim cu toţii şi noi din Moldova şi Bucovina”, a spus Bălan.

 

Deputatul de Suceava consideră că cetăţenii şi-au pierdut speranţa în capacitatea Guvernului de a-i ajuta.

„Vă rog să mergeţi prin satele noastre! Nu se mai nasc copii! Şcolile se golesc de la un an la altul. Preoţii sunt mai ocupaţi cu parastasele, pentru că nu mai au prilej de bucurie cu nunţile sau cu botezurile. Cei mai mulţi tineri au luat calea străinătăţii şi nu pentru că asta şi-ar fi dorit, ci pentru că la noi şi-au pierdut orice speranţă în Guvern şi autorităţi că vor crea locuri de muncă bine plătite şi condiţii de viaţă mai bune de viaţă. DA! Suntem cea mai săracă regiune nu doar din România, ci din Europa şi nimeni parcă nu vede acest lucru”; a spus liderul regional al PNL.

 

Vicepreşedintele PNL Ioan Balan anunţă că la Bacău s-a adoptat Rezoluţia pentru Moldova, în care viziunea regională a PNL trebuie să conducă la scoaterea Moldovei din sărăcie şi subdezvoltare.

 

„Toate speranţele noastre se îndreaptă acum către Cătălin Predoiu, care nu mai are prea mult de aşteptat până se va instala la Guvern, ca prim-ministru. De aceea, nu am stat cu braţele încrucişate şi, la Bacău, am adoptat o Rezoluţie pentru Moldova, un adevărat decalog în care se reflectă viziunea noastră, a liberalilor moldoveni, privind scoaterea acestei părţi de ţară din sărăcie şi subdezvoltare. Ce ne propunem pentru Moldova nu sunt lucruri imposibil de realizat, ci obiective serioase şi realiste. Vrem tot mai multe întreprinderi mici şi mijloci care să creeze locuri de muncă bine plătite. Vrem investiţii publice serioase. Vrem autostrăzi şi drumuri rapide care să ne lege de Bucureşti, Transilvania, Banat şi de Europa. Vrem condiţii de viaţă mai bune pentru moldoveni, condiţii deja realizate în alte părţi ale României, aceasta însemnând accesul gospodăriilor la utilităţi precum apa, canalizarea, drumuri asfaltate, şcoli şi spitale. Acestea sunt posibile cu ajutorul fondurilor europene, care până acum ne-au tot ocolit. Vrem investitori străini serioşi în domenii generatoare de prosperitate şi salarii decente, căci Moldova are şi atuul resurselor, dar şi oameni de toată isprava. Vrem administraţii publice puternice, independente financiar de Bucureşti, cu bugete puternice şi taxe locale mici, conduse de oameni merituoşi, buni gospodari, care să-şi iubească propriile comunităţi ca pe propriile familii. Vrem un turism regional sprijinit şi prin fapte, nu doar prin vorbe, care să aducă tot mai mulţi turişti pe meleagurile noastre”, a spus Bălan.

balan, harsovschi,doroftei (1)

Liderul liberal sucevean  recunoaşte că o parte dintre obiective implică resurse financiare care se pot obţine printr-o mai eficientă utilizare a banilor publici, însă cea mai mare parte dintre obiectivele pentru Moldova presupun voinţă politică, viziune pe termen lung şi dorinţa de a face bine pentru cetăţenii care te-au ales.

„Eu nu am uitat o clipă că am o datorie faţă de cei care m-au ales. L-am avertizat şi pe domnul Cătălin Predoiu că nu-i deloc uşor ceea ce-l aşteaptă, mai ales după toate prostiile pe care le-a făcut Victor Ponta la guvernare vreme de peste trei ani. De asemenea, l-am mai avertizat de domnul Predoiu că nu-i de glumă cu noi, cu moldovenii, şi că până nu voi vedea rezolvate obiectivele din Rezoluţia pentru Moldova, ne vom ţine ca scaiul de domnia sa! Am însă toată încrederea că aceste lucruri se vor întâmpla, pentru că ele sunt prinse şi în Programul de guvernare al domnului Predoiu”, a conchis Ioan Bălan.