Ioan Bălan: Am votat Codul Fiscal şi susţin relaxarea fiscală! Mi-e teamă că analiza impactului măsurilor se face doar în discotecile de pe Litoral sau croaziera de lux a premierului

Vicepreşedintele PNL pentru regiunea Nord-Est, deputatul Ioan Balan crede că îmbulzeala liderilor tuturor partidelor politice la consultările iniţiate de PNL pe marginea Codului fiscal este expresia cea mai clară că partidele au intrat într-un fel de pre-campanie electorală şi privesc totul doar în pură logică electorală.

Într-un comunicat de presă el arată că este tare suspectă vitejia unor lideri politici, în special de la PSD, care au sărit imediat să confirme participarea la consultările iniţiate de PNL pe marginea Codului fiscal.

ioan balan

„De ce nu le-au organizat ei de la Guvern, înainte de adoptarea în Parlament a acestei legi, cu date precise şi fundamentarea cifrelor pe masă? Când PNL le-a solicitat aceste fundamentări au spus că e treaba Guvernului Ponta şi că ei îşi asumă legea şi fără prea mari calcule. Că aşa …  măsurat la ochi ar merge. Acum, însă, îi vedem mari amatori de consultări … Eu am mai văzut lupul îmbrăcat în blană de oaie şi am tot dreptul să cred că gestul unor partide politice în legătură cu aceste consultări nu este decât unul pur politicianist! Când s-au mai consultat cei din PSD şi cu cine atunci când au luat decizii la guvernare? Cu nimeni! Când s-a mai întâmplat în România ca liderii PSD să se aşeze sincer şi onest în jurul mesei şi să bată palma cu celelalte partide asupra unor obiective pe care să le urmărească oricine s-ar afla la guvernarea ţării? Niciodată! De făcut, au mai făcut-o, dar numai pentru a înşela electoratul şi partenerii politici! Tare îmi este teamă că şi de această dată, liderii PSD nu vor veni la consultări cu obiective politice oneste, orientate către cetăţeanul român, către economia naţională, către soarta României, ci se vor prezenta tot pentru a „da bine” la televizor şi a da senzaţia că sunt deschişi dialogului”, a spus liderul liberal.

 

Deputatul Ioan Balan este neîncrezător în capacitatea actualului ministru al finanţelor publice că va prezenta în cadrul consultărilor cifrele privind impactul noului cod şi va convinge pe cineva că Guvernul Ponta este capabil să implementeze măsurile de relaxare fiscală.

„PNL i-a cerut constant ministrului să aducă date precise privind impactul măsurilor de relaxare fiscală şi sursele precise de acoperire a golurilor bugetare! Nouă nu ne-a arătat nici o cifră, aşa cum nu a arătat nici Preşedintelui României, nici Guvernatorului BNR şi nici altcuiva, pentru că pur şi simplu nu are asemenea estimări şi nici nu s-a străduit să le obţină. Mai mult, mi-e greu să cred că acesta le va obţine în cele câteva zile care au mai rămas până la consultări, mai ales dacă le va căuta în continuare prin discotecile de pe litoral, Singura sa şansă este să i le trimită şeful său de guvern direct din croaziera de lux”, a declarat deputatul sucevean.

 

Totodată, vicepreşedintele Ioan Balan consideră că discuţiile din spaţiul public şi politic pe marginea Codului fiscal s-au îndepărtat de esenţa acestei legi şi tind să ducă în derâdere o lege cu o importanţă economică uriaşă.

 

„Am rămas uimit să văd cum jumătate de săptămână s-a tot dezbătut în mass-media paternitatea iniţierii consultărilor, deşi PNL, nu doar acum, ci în nenumărate rânduri a cerut ca legile importante să fie rezultatul unor consultări şi dezbateri între partidele parlamentare din care să rezulte consensul politic. Apoi din înghesuiala de confirmări şi comunicate de presă, m-am temut că PNL nici măcar nu o să mai aibă loc pe scaun sau la masa discuţiilor, chiar dacă PNL este organizatorul evenimentului! Trecând peste aceste mize mici ale politicii româneşti, mă nemulţumeşte faptul că nu am văzut discuţii aplicate, profesioniste, bazate pe rigoare şi expertiză financiar-fiscală! Am votat Codul fiscal în Parlament! Susţin relaxarea fiscală nu doar pentru că este parte a Programului de guvernare al PNL, ci pentru că ştiu că mediul de afaceri din ţară are nevoie de susţinere, iar românii au nevoie de locuri de muncă şi de salarii decente! Am însă o datorie faţă de sucevenii mei, faţă de cei pe care-i reprezint, să mă asigur că o măsură bună nu este aplicată prost şi în loc să le aducă beneficii, le poate face şi mai mult rău! Românii au suferit destul! Nu ne mai putem permite aşa ceva, doar pentru a satisface alte capricii ale unui prim-ministru socialist obişnuit cu fineţurile şi luxul”, a conchis Ioan Bălan.