Bălan: Prefectul a ajuns şeic local şi va decide după cum vrea asupra destinelor administrative din Rădăuţi

Vicepreşedintele regional al PNL Ioan Bălan, deputat de Suceava,  a declarat vineri, că Ordonanţa emisă miercuri de Guvern prin care se pot reconstitui consilii locale dizolvate prin hotărâre definitivă a instanţelor este neconstituţională şi face din prefect „un şeic local”.

Popas romaniuc ursaciuc harasim caricaturi umor (7)
Constantin Harasim

El a spus că PNL va cere Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională această ordonanţă a guvernului care încalcă principii de bază ale democraţiei, cum este votul cetăţenilor şi hotărârile instanţelor.

„Spre comparaţie, OUG 55/2014, prin care s-a permis migrarea aleşilor locali şi care a fost declarată neconstituţională şi a fost profund imorală, este parfum pe lângă noua ordonanţă prin care se reconstituie consilii locale dizolvate prin hotărâri definitive şi irevocabile ale instanţelor de judecată”, a spus Bălan.

El a subliniat că Ordonanţa nu face decât să dea puteri discreţionare prefectului şi să calce în picioare votul cetăţenilor.

„Prin această ordonanţă prefectul este transformat în şeic local. Nu contează ce au votat cetăţenii, iar ceea ce a hotărât instanţa nici atât pentru că Victor Viorel Ponta, în disperarea pe care o trăieşte zilele acestea ia hotărâri total în defavoarea cetăţenilor şi în total dispreţ faţă de lege şi justiţie”, a declarat Ioan Bălan.

Deputatul sucevean a spus că înţelege PSD pentru situaţia în care se află acum, dar nu înţelege să fie încălcate principii pe care se bazează democraţia, respectiv votul cetăţenilor din justiţia.

„Eu înţeleg PSD pentru situaţia în care este astăzi, dar nici chiar aşa!Pot să-i înţeleg că-l ţin pe Victor Ponta în geam ca să ia pensia, înţelegând prin asta guvernarea, dar nu pot să înţeleg cum pot fi călcate în picioare principii de bază ale democraţiei cum sunt votul cetăţenilor şi hotărârile definitive ale instanţelor”, a subliniat Ioan Bălan.

Totodată, vicepreşedintele regional al PNL a arătat că PSD s-a temut să organizeze alegeri în Rădăuţi şi că în aceste condiţii s-a ajuns în situaţia de acum.

„Guvernul putea organiza în şase luni de când Consiliul local a fost dizolvat, de şase ori alegeri, câte o dată în fiecare lună. Au ales însă calea specifică de altfel a PSD prin care, în total dispreţ faţă de cetăţean şi votul lui, un om, numit în funcţia de prefect, să hotărască destinul administrativ al unei localităţi extrem de importante cum e Rădăuţi”, a spus Ioan Bălan.

ioan balan (2)
Ioan Bălan

El a anunţat că PNL va cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în cazul acestei ordonanţe de urgenţă.

„Vom cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pentru că mă gândesc că Rădăuţi este o comunitate importantă şi i se poate acorda măcar atâta importanţă cât a primit primarul suspendat al Capitalei”, a conchis Ioan Bălan.

Guvernul a emis miercuri o Ordonanţă de Urgenţă prin care se modifică Legea administraţiei publice locale astfel încât un Consiliu local dizolvat se poate reconstitui din supleanţi, o situaţie de acest gen fiind în municipiul Rădăuţi.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, actul normativ are un set de reglementări cu scopul de a soluţiona unele situaţii care au generat blocarea activităţii anumitor autorităţi publice locale.

„Este vorba despre localităţi în care fie au fost dizolvate consiliile locale, fie primarul nu îşi poate exercita atribuţiile (ca urmare a încetării mandatului, a suspendării mandatului sau a dispunerii de măsuri preventive), fie ambele situaţii simultan”, se arată în comunicat.