Prefectul de Suceava răspunde primarilor care îl acuză că a creat haos privind păşunatul: amenajamentele pastorale trebuie reverificate


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim a convocat, vineri, o şedinţă care a vizat problemele legate de întocmirea proiectelor de amenajamente pastorale după ce zeci de primari l-au acuzat că a creat haos privind păşunatul, licitaţiile organizate şi atribuite fermierilor, dar şi privind plata subvenţiilor.

Constantin Harasim

La şedinţă au participat Vasile Costan directorul Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Suceava și Duţu Haralampie directorul Camerei Agricole Judetene Suceava, care este și coordonatorul Grupului de Lucru constituit la nivelul judeţului Suceava în vederea întocmirii proiectelor de amenajamente pastorale.

Totodată, au fost prezenţi juriştii din cadrul Serviciului Verificarea Legalităţii Actelor, a aplicării Actelor Normative şi Contencios Administrativ şi Corpul de control al Prefectului judeţului Suceava.

Într-un comunicat al Prefecturii se arată că în urma demersurilor întreprinse de juriştii din cadrul Instituţiei Prefectului referitor la luarea măsurilor necesare privind întocmirea proiectelor de amenajamente pastorale cu respectarea prevederilor legale, cu sprijinul specialiştilor din cadrul Camerei Agricole Judetene Suceava şi a Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Suceava, s-a hotărât ca toate unităţile administrativ teritoriale care au întocmit amenajamente pastorale, să se prezinte cu acestea la  Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Suceava în vederea revizuirii.

 

O parte a amenjamentelor au fost revizuite, revizuire avizată de DAJS, acestea fiind întocmite în condiţiile legii, iar o altă parte sunt în curs de analiză la DAJS, urmând ca localităţile care nu au prezentat amenajamentele întocmite spre verificare să se prezinte cu ele în vederea revizuirii lucrărilor şi obținerii avizului de către această instituţie.

Totodată, s-a solicitat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Direcţia Generală Politici Agricole şi Strategii un punct de vedere în ceea ce priveşte procesul de remediere a deficienţelor constatate în proiectele de amenajament pastoral, pe cale administrativă, fără intervenţia instanţei de contencios administrativ.

„Solicităm ca UAT – urile care nu au prezentat amenajamentele pastorale să le depună la Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Suceava în vederea reanalizării acestora dat fiind faptul că, începând cu anul 2016 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral. Deoarece una din atribuţiile principale ale prefectului este cea de exercitare a controlului de legalitate asupra hotărârilor adoptate de consiliile locale, s-a încercat remedierea pe cale administrativă a deficienţelor constatate în proiectele de amenajament pastoral prin îndrumarea unităţilor administrativ teritoriale în procesul de elaborare a actelor administrative, activitate realizată şi prin circularele transmise cu privire la administrarea păşunilor proprietatea UAT-urilor din judeţ şi prin solicitarea de revizuire a proiectele de amenajament pastoral”, a precizat Constantin Harasim.

Zeci de primari PSD din judeţul Suceava au exprimat, sâmbătă, în Consiliul Judeţean al PSD Suceava, nemulţumirea faţă de acţiunile prefectului, Constantin Harasim, în special de controlul actelor emise de autorităţile locale privind închirierea păşunilor.

Primarul PSD al comunei Forăşti, Brăduţ Avrămia, a spus în cadrul şedinţei, că vorbeşte în numele a cel puţin 20 de primari PSD din judeţ care sunt nemulţumiţi de cum acţionează prefectul Constantin Harasim în ceea ce priveşte controlul de legalitate al actelor emise de autorităţile locale.

 

Avrămia a explicat că în primăvara acestui an Consiliile locale au organizat licitaţii pentru închirierea păşunilor, fiind deja încheiate contracte cu crescătorii de animale, iar acum primăriile primesc adrese din partea Prefecturii că nu sunt bune hotărârile prin care au fost decise licitaţiile.

psd (5)

„Ni se spune că nu e bun planul amenajistic la şase luni după ce am făcut licitaţiile pentru păşune”, a spus primarul.

 

Preşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, preşedinte al CJ Suceava a spus că va încerca să discute cu prefectul să se lămurească asupra situaţiei.

 

Nechifor s-a întrebat dacă ceea ce s-a decis în primăvara acestui an, după ce primarii au avut întâlniri cu prefectul pentru a discuta despre modul în care trebuie făcute licitaţiile pentru închirierea păşunilor nu mai este bun.

 

„Deci ce s-a decis prin HCL la începutul anului acum nu mai e bun? Voi încerca să mă întâlnesc cu prefectul săptămâna viitoare să ne lămurim. Consiliul Judeţean nu are nici o atribuţie în acest domeniu”, a spus Nechifor.

 

Avrămia a declarat ulterior că nu înţelege de ce a fost bine cum s-a decis în primăvară, iar acum trebuie refăcute licitaţiile în condiţiile în care cei care au câştigat licitaţiile au deja contracte încheiate şi riscă să nu-şi primească subvenţia de la APIA.


Intră acum și în grupul de