Anul universitar a debutat la Suceava cu peste 3.300 de boboci la studiile de licență și masterat


Intră acum și în grupul de

Anul  universitar 2015 – 2016 a fost deschis oficial la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, vineri, 2 octombrie, urmând ca de luni, 5 octombrie, cei peste 9.000 de studenți înmatriculați la studiile de licență, masterat și doctorat să înceapă cursurile.

studenti

Rectorul USV, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, că în acest an universitar sunt 2.370 de boboci la studiile de licență, 933 la cele de masterat și 60 la studiile doctorale, ceea ce reprezintă o creștere de peste zece la sută față de anul trecut.

În ceea ce privește programul de studii de licență, Valentin Popa a arătat că la USV funcționează în acest an 43 de programe, din cele 44 pe care le are universitatea autorizate.

„Un program nu a putut fi activat din cauza numărului redus de studenți”, a declarat rectorul sucevean.

Valentin Popa

El a explicat că este vorba despre specializarea „Geografia mediului” din cadrul Facultății de Istorie și Geografie, iar studenții care au optat pentru această specializare au fost înmatriculați la un alt program din același domeniu de studiu, respectiv „Geografie” și „Geografia turismului”.

„Toate facultățile au avut creșteri de studenți în comparație cu anul universitar trecut, unele cu mult mai mult, cu creșteri de peste la 20 la sută, cum este cazul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor”, a subliniat Valentin Popa.

Rectorul sucevean a ținut să precizeze că la facultăți precum Educație Fizică și Sport, Științe ale Educației sau Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, anul universitar a început la cifra maximă de școlarizare.

Valentin Popa a evidențiat faptul că înmatriculările în sectorul IT au crescut exponențial, fiind un efect al numărului mare de locuri bugetate, dar și ca urmare a tendinței de pe piața muncii.

Cât privește studiile de masterat, în acest an au fost înmatriculați 933 de studenți, la cele 35 de programe. Două dintre programele de masterat au fost înființate în acest an, unul fiind la Facultatea de Științe ale Educației și unul la Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică.

De asemenea, anul universitar la Suceava a început și cu 60 de noi doctoranzi, 37 dintre aceștia ocupând un loc bugetat. Mai mult, 22 de doctoranzi vor beneficia și de bursă.

Rectorul universității sucevene a mai arătat faptul că la USV vor învăța și în acest an studenți din Republica Moldova și Ucraina, dar și studenți din Turkmenistan, Azerbaidjan sau Brazilia.

Totodată, celor aproximativ 1.500 de cadre didactice li s-a alăturat, pentru un an, și un profesor din Statele Unite ale Americii care a venit la Suceava cu o bursă Fulbright.

Tot în cadrul conferinței de presă, Valentin Popa a explicat că numărul studenților la învățământul cu taxă este aproape egal cu numărul de studenți bugetați.

„Universitatea din Suceava reușește să atragă la o sută de locuri bugetate încă 90 sau 93 de studenți cu taxă. Asta înseamnă că universitatea noastră este apreciată și are un loc distinct în partea de Nord – Est a României, fiind din ce în ce mai căutată de absolvenții de liceu”, a mai spus rectorul USV, Valentin Popa.

Taxele de școlarizare pentru învățământul cu taxă, la licență, se încadrează între 2.000 și 4.000 lei/an, la masterat între 2.500 și 2.900 lei/an, iar la doctorat taxele sunt între 3.000 și 3.500 lei/an.

 

 

 

 


Intră acum și în grupul de