Flutur: Judeţul Suceava nu a primit vreun leu pentru dezvoltare nici la ultima rectificare bugetară. S-au tăiat şi banii de la centura Sucevei şi a Rădăuţiului


Intră acum și în grupul de

Nici la ultima rectificare bugetară județul Suceava nu a primit vreun leu pentru dezvoltare, ceea ce înseamnă blocarea judeţului, a declarat, vineri, preşedintele PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur.

flutur, ardeleanu, balan

„Guvernul PSD nu a alocat niciun leu pentru finalizarea proiectelor mari de dezvoltare din judeţ, astfel încât acestea să poată fi finalizate. În trei ani de mandat PSD, la nivel local şi naţional, nu s-au continuat nici măcar lucrările aflate în stadiu avansat de execuţie şi nu s-au alocat fonduri pentru investiţii vitale pentru această zonă. Și atunci nu ar trebui să se mai mire nimeni de ce zona Moldovei rămâne o zonă săracă, fără locuri de muncă, dar ademenită electoral o dată la patru ani”, a spus Flutur.

El a arătat că rectificarea bugetară ”pozitivă”, de care vorbeşte  PSD, înseamnă tăierea banilor pentru şoselele de centură de la Suceava şi Rădăuţi.

„Îmi amintesc de faptul că parlamentarii PSD de Suceava se lăudau anul trecut că au făcut amendamente şi că au fost prinşi bani pentru şoseaua de centură a Sucevei. Nu s-au cheltuit banii și au fost luați, probabil pentru a fi împărțiți în logica de campanie electorală”, a spus Flutur.

Ca senator de Suceava, el a atras atenția că prin sistarea lucrărilor la ruta ocolitoare, municipiul Suceava este sufocat, iar în 10 octombrie, ministrul Transporturilor a confirmat că Guvernul PSD nu are de gând să finalizeze nici în acest an centura municipiului Suceava, iar dovada a venit puțin mai târziu când, la rectificarea bugetară din 23 octombrie, s-au luat banii prevăzuți în bugetul pe 2015 pentru această investiție.

„Asta înseamnă ”viziunea” PSD de dezvoltare a României – să nu ai o autostradă care să te lege de capitala ţării sau de Ardeal, să ai un municipiu ca Suceava sufocat”, se întreabă liderul liberal.

El consideră că Guvernul PSD ”a pus umărul” vârtos la izolarea zonei și condamnarea ei la subdezvoltare amintind că nu s-au alocat nici acum fonduri pentru finalizarea pârtiei de schi de pe Rarău. I

„Investiția ”Pârtie de schi și transport pe cablu în masivul Rarău, Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava” este de o importanță majoră pentru municipiu, pentru județul Suceava și pentru întreaga zonă. Pârtia din masivul Rarău, abandonată de Guvernul PSD și care urma să devină una dintre cele mai atractive din țară, se află inclusă într-un top al celor 15 megaproiecte ratate ale României”, a spus Flutur.

El a mai declarat că  Guvernul PSD nu a prins în buget bani pentru realizarea studiului necesar în vederea transformării drumului european E 85 de la Siret – Suceava la Roman într-un drum similar ca structură celui de la Roman la Bucureşti, iar drumul național DN 18, pe tronsonul Iacobeni-Borșa a ajuns unul dintre cele mai proaste drumuri naţionale din judeţul Suceava şi unul dintre cele mai degradate din întreaga ţară.

„Modernizarea tronsonului Iacobeni-Borşa-Moisei de pe DN 18, finanțat prin BEI, trebuia finalizat în 2013, dar s-au efectuat doar 5% din lucrări. Contractul inițial a fost reziliat, reluarea licitației lucrărilor s-a făcut în decembrie 2014, iar atribuirea contractelor era prevăzută la începutul lunii iunie 2015. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România comunica în data de 3 iunie 2015 că s-au desemnat constructorii pentru două loturi care vizează reabilitarea acestui drum naţional, doar pe teritoriul judeţului Maramureş, amânând luarea unei decizii cu privire la anunţarea câştigătorului licitaţiei pentru desemnarea constructorului care va reabilita DN 18 pe Lotul 3 și Lotul 4, de pe teritoriul județului Suceava astfel că suceveni trebuie să mai aştepte până când vor începe lucrările de reabilitare pe tronsonului Iacobeni – Cârlibaba – limita județul Suceava. De ce doar pe teritoriul județului Suceava nu se face nimic pe DN 18?”, se întreabă Flutur

El a subliniat că programul de guvernare al PSD pentru judeţul Suceava s-ar putea numi „Bucovina uitată” pentru că judeţul pare încremenit după ce PSD a sistat finanţările şi a blocat lucrările la toate investiţiile începute.

„Aceeași atitudine a Guvernului PSD de ignorare a nevoilor județului Suceava o constat și în cazul refuzului de a se aloca fonduri pentru continuarea reabilitării Gării Ițcani, pentru cofinanțarea proiectelor privind crearea de reţele de alimentare de apă şi canalizare în localități din judeţul Suceava, pentru reparații la campusul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, pentru reabilitarea școlilor și pentru conectare lor la rețelele de apă curentă și canalizare, pentru cofinanțarea proiectelor de infrastructură rutieră – drumuri județene și comunale, pentru amenajare de diguri şi regularizare râuri afectate de inundații în județul Suceava și lista ar putea continua”, a spus Flutur.

El consideră că la rectificarea bugetului Guvernul trebuia să ia în calcul alocarea de fonduri pentru proiectele de investiții în derulare și necesarul de fonduri pentru funcționarea primăriilor, pentru spitale sau dispensare, pentru luminatul public, pentru întreținere și pregătirea de iarnă a rețelelor de utilități și infrastructura de drumuri.

„Îngrijorător este faptul că Guvernul s-a ”înfruptat” din bugetul pe anul viitor.

Nu se știe din ce bani. Par a fi datorii trecute ”la caiet””, consideră senatorul sucevean.

 


Intră acum și în grupul de