Flutur cere Guvernului fonduri pentru finalizarea şoselei de centură a Sucevei, după ce Guvernul PSD a finanţat lucrarea „cu pipeta”


Intră acum și în grupul de

Senatorul PNL de Suceava, Gheorghe Flutur, a solicitat atât premierului Dacian Cioloş cât şi ministrului Transporturilor, Dan Costescu, ca prin bugetul de stat pentru anul 2016 să fie alocate fonduri astfel ca, în sfârşit, şoseaua ocolitoare a municipiului Suceava să fie finalizată anul viitor.

El consideră că lucrările pentru finalizarea şoselei de centură a municipiului Suceava nu vor trebui să dureze mai mult de trei luni, ţinând cont că a fost realizată în proporţie de peste 90 la sută.

Într-o interpelare adresată ministrului Transporturilor, Marian Dan Costescu, Flutur, care este și co-preşedinte al PNL Suceava, a arătat că şoseaua de centură a municipiului Suceava, o investiţie foarte importantă, vitală pentru zonă, începută în 2008, a fost abandonată în 2012 de guvernarea PSD deşi era realizată în proporţie de 90 la sută.

Flutur Lungu

Parlamentarul sucevean a precizat că ruta ocolitoare este extrem de importantă pentru întreg judeţul Suceava, iar pentru municipiul Suceava însemnând practic singura soluţie pentru devierea traficului greu.

„Există cartiere în municipiul Suceava unde autovehicule de mare tonaj trec pe lângă locuinţe, provocând avarii şi fiind un real pericol pentru pietoni”, susţine Flutur.

El mai arată că Suceava este parcursă de Drumul european E85, care străbate Europa de la nord la sud, de la Marea Baltică la Marea Egee, traversează Lituania, vestul statului Belarus, nord-vestul Ucrainei, România de la nord la sud, traversând de-a lungul toată Moldova, apoi Bulgaria, până în Grecia, iar lungimea rutei ocolitoare este de peste 12 kilometri, cu intersecţii, poduri şi zeci de podeţe, cu consolidări ale terenului şi lucrări de artă complexe, cu două pasaje de cale ferată şi patru viaducte.

„Până în anul 2012 s-a lucrat din plin la centură, apoi a venit guvernarea PSD, care, cum deja se ştie, una a declarat şi alta a făcut. Începând cu 2012, PSD promitea apăsat, în declaraţii, că se vor aloca fonduri, dar, aşa cum am văzut, nu s-au dat. Guvernarea PSD a întârziat în mod repetat reluarea lucrărilor în vederea finalizării investiţiei. Din păcate, aş spune, nu a fost pentru prima dată când PSD nu s-a ţinut de cuvânt. A făcut-o de nenumărate ori, minţind sucevenii, minţind românii fără nicio jenă”, susţine senatorul liberal.

Flutur consideră că Guvernul PSD a demonstrat că nu a dorit să finalizeze şoseaua de centură, alocând pentru continuarea investiţiei fonduri ”cu pipeta” în bugetele din perioada 2013 – 2015, iar prin faptul că a sistat lucrările la centură, Guvernul PSD a sufocat municipiul Suceava.

Senatorul liberal sucevean a mai arătat că centura Sucevei pare încremenită în expertize şi licitaţii, sau mai degrabă blocată de indolenţă şi incompetenţă şi a adăugat că a fost „consternat” atunci când, în luna octombrie, la Suceava, ministrul de atunci al Transporturilor confirma, cu seninătate, că Guvernul nu are de gând să finalizeze centura municipiului Suceava nici în anul 2016.

„Pe de altă parte, CNADNR declara, tot în luna octombrie, prin vocea directorului său, că lucrările pentru finalizarea şoselei de centură a Municipiului Suceava vor fi executate cu utilaje proprii, mai puţin lucrările de consolidare la poduri, care vor fi scoase la licitaţie pentru că CNADNR nu are specialişti în domeniu. Compania promitea chiar să se mobilizeze imediat, în toamna acestui an, pe sectoarele amintite. De atunci, a trecut toamna, iarna s-a instalat deja şi nu s-a mişcat o lopată. Nimic nou pe şantierul părăsit al şoselei de centură”, a mai arătat Gheorghe Flutur.

CNADNR a reziliat în 15 septembrie 2014 contractul de execuţie a lucrărilor la şoseaua de centură a municipiului Suceava cu firma SCT, fostă SCCF-Grup Colas, întrucât aceasta nu a respectat termenele de finalizare a lucrării.

Şoseaua de centură trebuia terminată în 2012, dar au fost extinse termenele mai întâi pentru noiembrie 2013, apoi pentru iulie 2014, constructorul angajându-se ulterior să termine primul tronson la 15 septembrie 2014.

Lucrările la şoseaua de centură a Sucevei au început în 2008 şi ar fi trebuit să fie terminate în iulie 2012.

Un prim tronson al şoselei de centură, de circa 5 kilometri, a fost deschis circulaţiei în primăvara acestui an. (N.B.)


Intră acum și în grupul de