Cușnir: ”Lungu, în rol de Ceaușescu, crede că e trendsetter în materie de cultură la Suceava”


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele PSD, Dan Ioan Cușnir, susține o conferință de presă la sediul PSD Suceava.

Dan Ioan Cușnir:

Dan Ioan Cusnir ODP (1)

”Sunt născut în Suceava și crescut în Suceava de părinții mei care sunt din Suceava și singurul motiv pentru care fac ceea ce fac e pentru că îmi pasă de acest oraș. Alte idei care apar sunt simple speculații și presupuneri.

Suceava va fi în 15 ani un oraș ca fostele orașe miniere Ostra și Iacobeni. Suceava va fi un oraă fără tineri și foarte îmbătrânit. De ce tinerii doresc să plece din Suceava? Poate pentru că în timp s-a atentat la demnitatea lor, copiilor nu li se mai dau motive să fie mandri caăsunt suceveni. La finele săptămânii trecute, am ratat o mare șansă de a le reda sucevenilor demnitatea și a fi mândri de apartenența la Cetate. Suceava nu a trecut de preselecția pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021.

De ce Baia Mare merge mai departe în competiția asta și de ce nu Suceava? Cine trebuie să își asume responsabilitatea pentru pierderea asta? Eșecul trebuie să și-l asume cineva. Asta se întâmpla ân lumea civilizată și nu în Suceava. Strategia și-a asumat-o public Lungu. Nu s-a respectat formatul de colaborare votat în CJ care i-a acordat sprijin necondiționat lui Lungu. Nu trebuia însă să facem asta. El trebuia sa respecte un concept.

De trei ori i s-a atras atenția lui Lungu că trebuie să respecte conceptul de Bucovina lărgită. Vișniec și C.Chiriac au susținut asta. Strategii lui Lungu nu au ținut cont de asta. Singura legătura a lui Lungu cu cultura rămân culturile agricole. Strategia a fost atât de superficială încât nu au considerat esenșial să adauge Festivalul Internațional de Teatru care e de trei ani la Suceava.

Noi aflăm din presă ca Lungu merge la București să susțină proiectul și că va avea un rol important. Are Lungu capacitatea să transmita emotii pozitive unui juriu de strategii culturale? Sibiul a fost reprezentat de C. Chiriac și nu de cineva care să îl incurce. Filmul de prezentare trebuia să creeze emoții juriului și să prezinte proiecții de viitor și să convingă juriul că Suceava merită sa fie capitală. Din pacate, filmul poate fi cel mult un film de promovare turistică.

Se face referire la o magistrală artistică. Suna pompos, ca multe lucruri spuse de Lungu. După ce a îngropat magistrala sportivă, așa face și cu cea culturală.

Cel mai grav e că Lungu nu a respectat o HCL. Il sesizez pe prefectul județului că Lungu nu a respectat cel puțin o HCL și îl rog să ia măsurile care se cuvin în acest caz și nu să mimeze că ia masuri. Il rog pe prefect să ia masurile ce se cuvin atunci când nu sunt respectate HCL.

Asta au reușit să facă cei de la fostul PDL vopsit în PNL, să ingroape visurile sucevenilor. Preferam ca Lungu să nu cheltuie nimic ca să obțina nimic sau să cheltuie mult ca să obțină mult. De ce s-a ajuns în fundătura asta și cineva care nu face diferenta între fanfara și filarmonica să aiba un cuvânt greu de spus în cultura Sucevei. A afectat viitorul cultural al regiunii. E pentru a doua oară când titlul de Capitală culturală merge în Transilvania și e și vina Iașului.

E greșit să dăm vina doar pe Lungu. El e doar bomboana de pe coliva. Vinovații sunt mai mulți. Consiliile locale sufocate de interese clientelare, lipsa societății civile, neimplicarea sau foamea așa -zisilor formatori de opinie din Suceava. Factorii politici sunt vinovați prin alocarile bugetare. Partidele  s-au certat luni întregi cine să fie viceprimar. Parcă asta âi interesa pe oameni. Lungu, în rol de Ceaușescu, crede că e trendsetter în materie de cultură la Suceava.

Un proiect prost putea fi prezentat doar de un om slab pregătit. Orașul are de suferit și proiectul trebuie reluat și supus unei dezbateri serioase cu oameni competenți și nu cu Lungu. El crede că a ieșit cu capul sus. Ghinion, dle Lungu, pentru ca deși ați schimbat măturoiul cu papionul, din nou ați reusit să faceți rău Sucevei.”


Intră acum și în grupul de