Acuzații grave de furt, în ședința extraordinară a Consiliului Local Suceava


Intră acum și în grupul de

În prima ședință a Consiliului Local Suceava din acest an, una extraordinară, aleșii municipiului și-au adus acuzații grave de furt. Discuțiile aprinse au pornit încă de la primul proiect de pe ordinea de zi, cel referitor la reducerea prețului energiei termice ca urmare a scăderii TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie.

consiliul local

Astfel, după ce în luna noiembrie a anului trecut Consiliul Local Suceava a aprobat un credit în valoare de cinci milioane de lei pentru achiziția de masă lemnoasă pentru producătorul de energie termică Bioenergy, în ședința de miercuri, 13 ianuarie, viceprimarul Lucian Harșovschi le-a prezentat colegilor săi o situație despre care spune că nu trebuie tolerată.

El a explicat că în perioada sărbătorilor de iarnă, când s-au înregistrat temperaturi de minus 16- minus 18 grade Celsius, sucevenii racordați la sistemul centralizat aproape că au înghețat în propriile apartamente. Harșovschi s-a arătat nemulțumit de această situație, precizând că nu este în regulă să se întâmple astfel de cazuri în condițiile în care Consiliul Local a făcut eforturi pentru plata creditului ce reprezintă echivalentul subvenției pentru lunile noiembrie și decembrie.

„Explicația este una simplă, dar nu depinde de Primărie. Agentul termic ar trebui să plece cu temperaturi de aproape 100 de grade de la producător. În grafice a apărut că a plecat cu 88 de grade, dar în schimb erau 67-68 de grade. La temperaturi de minus 16 grade Celsius, și cu pierderile din pământ, agentul termic a ajuns la punctele termice undeva la 55 de grade, iar în casele oamenilor amorțit”, a declarat viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi.

La rândul său, primarul orașului, Ion Lungu, a susținut că astfel de lucruri nu trebuie să se întâmple și că în următoarea perioadă va avea o discuție cu toți acționarii de la Bioenergy și Thermonet pentru rezolvarea problemei.

„Am promisiunea că până la sfârșitul acestei luni vom avea întâlniri cu acționarii de la Bioenergy și Thermonet. Este clar că trebuie să-și facă datoria. Noi, ca Primărie, Consiliu Local, trebuie să dăm la timp subvenția. Astăzi suntem la timp cu plata subvenției, este dată chiar în avans”, a spus Ion Lungu.

Și viceprimarul Ovidiu Doroftei a subliniat faptul că vina pentru caloriferele reci din casele sucevenilor aparține producătorului de energie termică, Primăria respectându-și toate angajamentele.

„Un lucru este foarte clar: Bioenergy nu și-a făcut treaba. Acesta este motivul pentru care sucevenii nu au avut căldură. În tot orașul s-a întâmplat asta. Consiliul Local și-a făcut datoria în toate privințele”, a spus viceprimarul Ovidiu Doroftei.

Consilierul local Vasile Mocanu, fost liberal, actual susţinător ALDE, a ținut să-i atragă atenția viceprimarului Lucian Harșovschi cu privire la problema căldurii din municipiul Suceava, arătând că vina este a unuia dintre colegii săi de partid, director al firmei Bioenergy.

„Atrag atenția că afacerea Thermonet – Bioenergy este o afacere de partid PDL. Îl are pe directorul Vasile Ilie la toate ședințele de partid, să aibă curajul să-i spună acolo <<vedeți că pierdem voturi dacă în continuare fabricile PDL-ului nu vor da căldură la timp>>.

Vă rog să nu mai vorbiți în numele Consiliului Local pentru o afacere care nu merge acolo. Chiar dacă PDL-ul a fost obișnuit în timp să facă afaceri cu banii statului și ai oamenilor, nu poate o firmă să-și facă afacerile așteptând subvențiile de la Consiliul Local”, a spus consilierul local Vasile Mocanu, subliniind și el faptul că nu Consiliul Local este vinovat pentru furnizarea slabă a agentului termic.

În replică, Viorel Seredenciuc (PNL) i-a cerut colegului său din Consilul Local, Vasile Mocanu, să numească clar dacă un membru PNL din deliberativ a furat, iar în caz contrar îl va acționa în judecată.

„Eu îl dau în judecată. Mâine deschid acțiune împotriva domnului consilier Mocanu. M-a acuzat că am furat. Nu putem să facem astfel de afirmații nefondate. E vorba de colegii noștri, de oameni din Consiliul Local”, a afirmat Viorel Seredenciuc.

Răspunsul venit din partea lui Vasile Mocanu a luat prin surprindere deliberativul local, stârnind câteva hohote de râs.

„Da, acum aveți exemplul. Dumneavoastră ați furat vorbele mele și le-ați interpretat cum ați vrut. Nu am folosit cuvintele <<consilier local>> și nici <<furat>>. Ați făcut două fapte penale: furt de vorbe și trafic de influență”, a spus Vasile Mocanu.

În ceea ce privește proiectul de hotărâre privind reducerea prețului energiei termice ca urmare a scăderii TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie, acesta a trecut de votul consilierilor cu o abținere și 16 voturi pentru.

Astfel, sucevenii racordați la sistemul centralizat vor plăti pentru o gigacalorie 179,5 lei, în loc de 185 de lei. (Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de