Pentru PSD, turul 2 al alegerilor locale va avea loc în toamnă!


Intră acum și în grupul de

PSD a căzut în capcana întinsă de PNL și continuă să rămână acolo.

PSD refuză și chiar își face un titlul de glorie că va boicota alegerile dacă se va modifica legea electorala astfel încât primarii să fie aleși din 2 tururi de scrutin.

De fapt PSD nu înțelege că în fiecare localitate pierde electoral și pierde si imagine la nivel național.

Iată de ce spun asta: într-o localitate în care primarul este apreciat de comunitate asta înseamnă că are peste 50 % din voturi, indiferent dacă este un tur sau două.

Într-o localitate în care primarul nu e apreciat are mai puțin de 50 % și asta garantat. Majoritatea e clar că își dorește altceva și va încerca sa facă în așa fel încât sa reusească. Dintr-un singur tur într-adevar e mai greu.

De exemplu să luam Fălticeni, unde PSD merge cu actualul primar Catălin Coman, alegerile ar putea fi făcute și în 5 tururi de scrutin pentru că actualul edil șef are intenție de vot de peste 60 %.

sursa: facebook
sursa: facebook

În situația în care primarul nu mai e dorit de majoritatea locuitorilor, cum e cazul Sucevei, primarul a avut timp să își creeze un grup de susținători fideli, este electoratul său captiv pe care l-a cultivat de-a lungul timpului. Asta poate fi între 10 % si 30 %, în funcție de puterea primarului. Asta înseamnă că cel putin 7 din 10 locuitori ai urbei doresc altceva.

Însă e foarte greu ca toți cei 70 % să își doreasca acelasi om în locul primaruluui. Astfel, voturile se disipă și primarul în funcție își poate păstra mandatul deși nu e dorit de majoritatea oamenilor. Pentru astfel de situații, regulile democratice au spus că trebuie să existe alegeri cu majoritate și nu cu cel mai mare număr de voturi obtinut și în acest caz, se justifică al 2-lea tur de scrutin.

PSD gresește că în localitățile unde lumea vrea primarul în functie nu interesează dacă alegerile sunt în 2 tururi, dar în celelalte localități oamenii sunt foarte atenți dacă au șansa să înlocuiască primarul în functie, indiferent de la ce partid ar fi acesta. Și dacă nu vor reuși să îl schimbe din cauză ca nu a existat și al doilea tur, ghiciti cine e vinovat, PSD!

Pe de altă parte PNL, sesizând probabil această situație dar și pentru că există mai puține șanse să câștige un număr semnificativ de primari a venit cu propunerea de 2 tururi de scrutin. PSD nu a sesizat capcana, că oamenii care doresc cu adevărat schimbarea vor două tururi de scrutin ca să o și poate face și se arată obtuz, un partid care nu vrea reformă autentică, ci doar conservarea situației actuale. Mai mult, premierul Cioloș a convocat partidele la consultări  și putea permite PSD să își corecteze poziția din mers, dar rezultatul discuțiilor a fost ca PSD nu vrea schimbarea.

De fapt, PSD nu a  ințeles cum vor funcționa lucurile în perioada următoare, ținând cont și de faptul că la Bucuresti au aparut deja bannere electorale ale partidului cu sloganul ”PSD îți dă puterea”.

Din nefericire, PSD nu a înțeles că puterea ți-o dă doar electoratul, dacă îl convingi că meriți, și nu invers.

Din aceste considerente, credem că decontul social-democraților va fi abia în toamnă, când vor vedea ce mult face și cel de de al doilea tur de scrutin.

 

MIHAI  CHIRA


Intră acum și în grupul de