Senatorul Bereanu atrage atenția că economia județului Suceava a fost afectată grav de anumite decizii ale miniștrilor tehnocrați

Anumite decizii ale miniştrilor tehnocraţi ai actualului guvern au adus prejudicii grave judeţului Suceava, susține senatorul PSD de Suceava, Neculai Bereanu.

Într-o declarație politică, parlamentarul social-democrat a arătat că o bună parte din economia acestui judeţ este bazată pe agricultură, creşterea animalelor, exploatarea şi prelucrarea masei lemnoase şi exploatarea resurselor miniere.

El a explicat că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Agenţia de Plăţi în Agricultură a întârziat nejustificat de mult plata subvenţiilor către fermieri.

neculai bereanu 2„Acest lucru face ca fermierii să nu mai poată continua activitatea sau chiar să o închidă. În plus, odată cu eliminarea cotei de lapte, fermierii din Bucovina se confruntă cu o situaţie dificilă în ceea ce înseamnă valorificarea producţiei de lapte”, a menţionat senatorul social-democrat.

Neculai Bereanu a mai spus că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor nu reuşeşte să deblocheze boicotul dintre RNP Romsilva şi agenţii economici care exploatează şi prelucrează masa lemnoasă.

„Prin acest boicot sunt afectate câteva mii de locuri de muncă şi se aduc grave prejudicii financiare Direcţiei Silvice Suceava”, a subliniat senatorul.

El a mai arătat că şi această situaţie afectează grav şi industria mobilei care, din cauza blocajului, rămâne fără stocuri de masă lemnoasă şi riscă să nu-şi poată onora contractele.

Senatorul PSD Neculai Bereanu a adăugat că o altă acţiune cu grave repercusiuni asupra judeţului Suceava este cea a Ministerului Energiei care pune în discuţie închiderea singurei exploatări miniere de uraniu din ţară, cea din comuna Crucea.

„Această decizie, dacă este dusă la bun sfârşit va produce pierderea unui număr de peste şapte sute de locuri de muncă şi pierderi financiare pentru bugetele locale ale comunelor Crucea, Ostra, Broşteni şi Stupicani, afectând o zonă importantă a judeţului Suceava care se bazează foarte mult pe această ramură industrială.

El reaminteşte că anul trecut au existat convulsii sociale la mina de uraniu din Crucea ce au fost aplanate prin intervenţia ministerului de resort, dar că o eventuală închidere a exploatării va conduce la deprofesionalizarea angajaţilor din sistem şi la o mai dificilă deschidere a unor noi perimetre în zona adiacentă comunei Crucea.

„În aceste condiţii, solicit primului ministru şi Guvernului ca în prima şedinţă de guvern să pună în discuţie toate cele menţionate şi să găsească soluţii pentru rezolvarea lor”, a conchis senatorul PSD Neculai Bereanu. (N.B.)