Tortul de primire a lui Ion Lungu in PNL are blat din arpacaș iar frișca e la tub!


Intră acum și în grupul de

Foarte multă lume se întreabă de ce oare PSD Suceava nu își anunță candidatul pentru Primăria municipiului reședință de județ.

Ne-am întrebat și noi de ce tot amână Cătălin Nechifor momentul anunțului. Sondajul de opinie e gata de ceva vreme, rezultatele se cunosc, situația e foarte clară. Și totuși de ce?

Întrebați, cei de la PSD râd și răspund și ei cu întrebarea … .de ce atâta grabă?

Și în mare parte au dreptate. Iată de ce!

Dacă PSD ar fi avut deja un candidat anunțat pentru primărie, la Suceava era o situație un pic complicată. Deja ținta pe partea stângă a eșichierului se cunoștea și era logic să aibă de suferit. Dacă PNL l-ar fi anunțat drept candidat pe Ion Lungu după anunțul PSD se putea interpreta că a făcut acest lucru pentru că trebuia o reorganizare în fața pericolului social-democrat. Și aveau o scuză.

Ce face PSD?

coliva4
tortul de primire

PSD așteaptă de fapt ca cei de pe dreapta politică să își erodeze tot ce se mai poate din imaginea lor și să își definească exact electoratul. Pentru că e bine să luați în calcul faptul că deja a început pețirea voturilor care aparținea lui Ioan Bălan de către cei din Mișcarea Populară.

Ion Lungu și Ioan Bălan au fost contracandidați încă din 2014,  la alegerile prezidențiale, atunci când Lungu a mers cu Victor Ponta (PSD) iar Bălan cu Iohannis și PNL. Argumentele lui Bălan au fost mai puternice decât cele ale lui Lungu, care spunea că dacă ajunge Ponta președinte, sucevenii vor avea de câștigat. Ceea ce înseamnă că sucevenii nu l-au crezut încă de atunci.

Scorul de 33,5 % obținut de Victor Ponta în 2014 e sub scorul PSD din Suceava. Adică, mulți simpatizanți PSD nu au mai votat cu Ponta tocmai pentru că s-a implicat în campanie Ion Lungu.

PSD a înțeles la un moment dat pericolul, dar nu a mai avut ce face, răul fiind deja produs iremediabil.

Acum, PNL are în sondaje un scor apropiat de cel din primul tur al alegerilor prezidentiale din 2014, adică 36,5 %, dar după anunțul PNL că îl va susține pe Lungu la Primărie, o parte dintre liberali, în special cei care votau partidul pentru criteriile de moralitate și integritate, încep să își caute un candidat pentru a-l vota.

În aceste condiții ce opțiuni sunt? Pe dreapta ar fi Marian Andronache, candidatul MP, care însă are handicapul că a lucrat în echipa lui Ion Lungu, în Primăria Suceava. O altă variantă ar fi absenteismul la vot care însă e anulată de dorința de a penaliza PNL și pe Ion Lungu.

Și atunci rămâne varianta candidatului stângii dacă acesta este un profil ce poate aduce destul de mult cu criteriile de integritate din PNL. Cu alte cuvinte, o copie a profilului de candidat PNL: intelectual, educat în oraș, cu rădăcini locale puternice de familie, fără probleme penale și fără probleme de traseism politic sau de turnătorie la Securitate. Dar și care a dovedit că în profesia lui este bine văzut.

Din aceste motive PSD amână anunțarea candidatului pentru că așteaptă ca electoratul debusolat din dreapta să aibă timp să își stabilească o conduită și să se asigure că în curtea PSD e soluția.

Simțind oportunitatea dar și pericolul, Corneliu Popovici (MP) chiar în conferință de presă le-a transmis celor peste 20.000 de potențiali votanți ai lui Ioan Bălan să își îndrepte atenția catre candidatul MP, astfel încât voturile să rămână pe dreapta.

Nedumirerea noastră este cam câtă vreme va mai tolera Ion Lungu candidatura la Primărie a subordonatului său, care îi era favorabilă doar în condițiile în care ar fi candidat ca independent!

 

MIHAI  CHIRA


Intră acum și în grupul de