Alexandru Băișanu, liberalul cu papion roșu?


Intră acum și în grupul de

Anunțul deputatului  Băișanu că părăsește PNL și va candida la Primăria Suceava a generat reacții multiple și modificări în estimările partidelor politice, atât în ceea ce privește rezultatele la municipiul Suceava, dar și pentru votul politic la CJ.

Deputatul sucevean a început propria campanie electorală încă din vara anului trecut, când a intrat în competiție cu Ioan Bălan pentru desemnarea candidatului PNL la primărie și a avut tot timpul o abordare de a acapara piața media cu mesaje și subiecte care șocau și atrăgeau în felul ăsta atenția.

PNL a decis însă că nici unul dintre candidații înscriși în cursă nu ar câștiga suficiente voturi și a decis să meargă cu veteranul Ion Lungu.

Interesant este că Alexandru Băișanu a contribuit decisiv în anul 2004 la alegerea lui Ion Lungu în funcția de primar, lucru care s-a cam uitat.

În 2004, Băișanu a candidat din partea PUR Suceava, partid aliat la acea vreme cu PSD, la funcția de primar al orașului și a obținut 12,57 % din voturi (o surpriză mare la vremea respectivă), cam de 6 ori cât media națională a partidului, ceea ce însă a diminuat consistent șansele candidatului PSD, Marian Ionescu.

În primul tur, primarul Marian Ionescu a obținut 31,35 % din voturi, în timp ce contracandidatul său din partea PNL a obținut 33,48 %, generând valul schimbării.

Băișanu nu a rămas nerecompensat pentru efortul său și a fost numit subprefect al județului de guvernarea PNL-PD (Alianța D.A.) în anul 2005, iar în anul 2008 chiar prefect al județului Suceava.

baisanu 2 papion

În cele câteva luni cât a fost prefect, Băișanu a reușit performanța de a intra în conflict direct cu noul președinte al CJ Suceava, de la acea dată, Gheorghe Flutur. Fiind memorabile ședințele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență când au fost inundațiile grave din 2008.

Ulterior, Băișanu preia PNL Suceava, organizație decimată de plecarea lui Flutur la PDL, și începe o luptă deschisă cu PDL, partid aflat la guvernare.

Înființarea USL îi oferă lui Băișanu o șansă unică și îl propulsează candidatul Uniunii pentru funcția de primar al Sucevei dar, din motive încă neclare, USL înregistrează o înfrângere în alegerile pe municipiul Suceava, dar victorie în județ și la șefia Consiliului Județean.

După acest eșec la alegerile parlamentare, cu sprijinul necondiționat al primarului Ion Lungu, Băișanu ajunge deputat, dar sucevenii au votat masiv și candidatul PDL, Sanda-Maria Ardeleanu, care a reușit astfel să își reînnoiască mandatul de deputat.

La câteva luni după, Alexandru Băișanu își găsește din nou un dușman politic, de data asta în PSD, fiind celebră declarația lui privind parteneriatul PSD-PNL, când a spus cu veselie că ”s-a rupt lanțul de iubire”.

Cea mai mare lovitură primită de Băișanu, care s-a reales în 2013 președinte al organizației județene a PNL Suceava, a fost fuziunea PNL-PDL.

În prima zi după fuziune, în prima conferință de presă a celor doi noi co-președinți de la nivel județean, Flutur și Băișanu, deputatul nu a avut altceva de făcut decât să își anunțe candidatura la Primăria Suceava.

Ulterior, deși în conferințele de presă ataca guvernarea PSD, la manifestările publice se afișa și stătea în grupul PSD, evitând cu ostentație orice apropiere de gruparea Flutur.

Băișanu a dus apoi o luptă surdă pentru câștigarea supremației în noul PNL, pe care a pierdut-o, fiind înlocuit cu deputatul Dumitru Pardău, care anterior făcuse parte din gruparea care în 2013 dorise schimbarea lui Băișanu de la conducerea organizației județene.

Deputatul continuă declarațiile belicoase la adresa foștilor membri PDL din noul PNL și după o perioadă de reflecție de aproximativ 3 luni anunță cu surle și trâmbițe plecarea din partid și că va lupta împotriva candidatului PNL la Primăria Suceava, Ion Lungu.  Dar păstrează calitatea de deputat!!

Cel mai probabil, Băișanu va încerca să obțină ce se mai poate, adică o nominalizare din partea ALDE pentru Primăria Suceava, adică din partea celor care se ”auto-consideră” adevărații liberalii și au rămas alături de PSD la guvernare. El chiar ar încerca un USL 2.0 în care să fie din nou candidatul pentru primărie, susținut iarăși de PSD.

Întrebarea este dacă PSD îi va acorda sprijin? Ceea ce este destul de clar, de aici, de la Suceava, însă destul de în ceață la nivel de București.

În acest caz, va candida Băișanu? Dacă da, atunci în favoarea cui o va face?

Adică de la cine va rupe voturile Băișanu?De la candidatul PNL, Ion Lungu, sau de la candidatul PSD, Tiberius Brădățan?

 

Până la urmă, este sau nu Alexandru Băișanu un liberal cu papion roșu?

 

MIHAI  CHIRA

NB: papion vine din franțuzescul ”papillon” adică fluture.


Intră acum și în grupul de