Deputatul Sanda-Maria Ardeleanu susține înfiinţarea ”Avocatului Copilului”

Deputatul PNL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, a declarat că susține inițiativa legislativă a colegei sale, deputatul Andreea Paul, de înfiinţare a instituției ”Avocatului Copilului”, care să permită investigarea plângerilor depuse de copii sau de alte persoane privind încălcarea drepturilor minorilor.

”Proiectul de lege se află acum în lucru și, alături de colegi parlamentari din celelalte partide politice, îi invităm pe toți specialiștii interesați să contribuie la finalizarea textului, înainte de depunerea lui”, a transmis parlamentarul sucevean într-o postare pe blogul său.

Potrivit lui Ardeleanu, acest proiect legislativ vine ca o consecință a faptului că infracționalitatea în rândul copiilor a crescut cu peste o treime în ultimii 5 ani, numărul minorilor victime fiind în anul 2015 cu 37% faţă de anul 2011, conform datelor furnizate de CSM.

andreea paul vass si sanda maria ardeleanu”Anul trecut, 39% din numărul minorilor inculpaţi a avut la bază infracţiuni de furt, 20%  tâlhărie, 2,7%  omoruri. Tot în anul 2015, 21% din cazurile cu minori victime s-a referit la abandonul de familie, 8% la traficul de minori, 7% la viol”, a arătat deputatul liberal.

Ardeleanu a ținut să atragă atenția că sistemul de protecție al copilului lasă mult de dorit în România, iar domeniile cu impact direct asupra dezvoltării copilului sunt tratate periferic, de obicei atunci când mai apare încă o tragedie.

”1 din 5 români este copil. Copiii trebuie iubiți de părinți și de statul român, deopotrivă”, a subliniat parlamentarul sucevean.

Totodată, Sanda-Maria Ardeleanu a arătat că după 12 ani de la adoptarea legislaţiei de protecție din 2004, România încă nu are un mecanism de verificare şi monitorizare a implementării prevederilor Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului.

”Lipsesc datele reale cu privire la copii și drepturile lor”, a evidențiat deputatul PNL.

De asemenea, Ardeleanu a mai atras atenția asupra faptului că o treime din copiii României trăieşte în sărăcie.

”Opt minori din o sută trăiesc în România la nivelul de <<sărăcie severă>>, cu mai puţin de 15 lei pe zi, potrivit UNICEF. Cei mai vulnerabili şi expuşi sărăciei şi marginalizării sunt copiii din mediul rural şi copiii romi”, a arătat parlamentarul sucevean.

Conform proiectului de lege propus spre dezbatere, „Avocatul Copilului” ar urma să fie numit de Parlament pentru un mandat de 7 ani, a explicat Ardeleanu.

”În privinţa atribuţiilor, instituția se va ocupa cu promovarea şi protejarea drepturilor copilului, monitorizarea respectării drepturilor copilului. Cea mai importantă atribuţie constă însă în investigarea şi soluţionarea plângerilor individuale şi de grup, făcute de către copii sau orice altă persoană care sesizează încălcări ale drepturilor copilului. În acest sens trebuie să citeze martori, să interogheze, să aibă acces la documente relevante”, a precizat deputatul  PNL de Suceava, arătând că la nivel european există 40 de instituţii de acest tip.

Ardeleanu a mai menționat că în anul 1997, s-a înfiinţat Reţeaua Europeană a instituţiilor Avocatul Copilului (ENOC), cu reprezentanţi din 24 de state: Austria, Belgia, Croaţia, Danemarca, Franţa, Georgia, Grecia, Irlanda, Irlanda de Nord, Islanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii, Rusia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria. (Irina Lițu)

loading...