Cum a ajuns Băsescu să facă din nou jocurile politice in județul Suceava


Intră acum și în grupul de

PMP joacă la alegerile din iunie o ”carte” surprinzătoare, cea a primarului de Pojorâta, Bogdan Codreanu, pe care l-a lansat în cursa pentru câștigarea președinției Consiliului Județean Suceava. Anunțul făcut de președintele organizației județene a PMP, Corneliu Popovici a surprins, în condițiile în care spunea de multă vreme că va deschide lista pentru CJ și va lupta să devină președintele executivului județean.

PMP a înțeles că pentru a câștiga voturile în alegeri și să îți maximizezi șansele e bine să arăți față de candidații la funcția de primar o susținere mai aplicată și mai apropiată de valorile lor.

Astfel, Popovici l-a identificat pe Bogdan Codreanu drept primarul fanion al echipei sale, mai ales că acesta a reușit să confirme și să ridice Pojorâta la un alt nivel.

traian basescu 4
Traian Băsescu

Desemnarea lui Codreanu mai înseamnă ceva, atragerea alături de PMP a primarilor care fac parte din fun-clubul prietenii lui Traian Băsescu.

Surse din PMP susțineau că o asemena manevră ar încerca sa facă și PNL, cu un alt primar ”vedetă”, cel de Gura Humorului, Marius Ursaciuc.

Pentru asta însă, PNL ar trebui să anunțe că renunță la candidatura pentru sefia CJ a lui Gheorghe Flutur, ceea ce ar fi, în cel mai probabil mod, un adevărat dezastru electoral pentru PNL, în  condițiile în care liberalii au renunțat și la candidatura lui Ioan Balan la Primăria Sucevei, susținând pe cel care ei consideră ca ar avea șanse, Ion Lungu.

Doar în urma unei analize foarte serioase, în care se vor pune în balanță capacitățile lui Ursaciuc de a gestiona mai mult decât un orășel de munte, adică, nici măcar jumătate dintr-un cartier al Sucevei, se va putea decide dacă e sau nu in stare să administreze o instituție în care numărul angajaților e sensibil egal cu cel al votanților din Gura Humorului.

PSD merge cu Cătălin Nechifor mai departe pentru șefia CJ, însă mută și ei surprinzător, cu deputatul Ioan Stan, supranumit ”patriarhul primarilor”, adică, cu cel care ar fi un fel de emanație al primarilor PSD cu rezultate electorale notabile. Acesta va merge ca secund al actualului președinte de CJ și vor face tandem pentru tot județul.

ALDE, în schimb, nu acordă o așa de mare importanță acestor acorduri fine de campanie și se axează mai mult să preia candidații refuzați de partidele mari, dar care sunt foarte determinați să câștige alegerile și să dovedească ce pot cu adevărat.

E clar că fiecare partid încearcă să imprime soluția de a implica primarii cât mai mult în campania pentru câștigarea CJ.

Și mai e clar că nimic nu e bătut în cuie și că vom mai avea surprize.

Peste toate însă, electoratul, care e instruit mai bine decât oricare politician din județul acesta, va discerne și va decide ce e mai bine pentru el pe 5 iunie!

 

MIHAI CHIRA


Intră acum și în grupul de