„Simpozion” pe tema termoficării din municipiul Suceava în Consiliul Local. Băișanu dispus să renunţe la candidatura la funcţia de primar dacă se rezolvă corect problema termoficării


Intră acum și în grupul de

Problema termoficării în municipiul Suceava a fost readusă în discuție în Consiliul Local în cadrul şedinţei de joi a deliberativului.

Aleșii suceveni s-au întrecut timp de mai bine de o oră în replici care mai de care mai acide, susținând că toate acțiunile adversarilor politici sunt în scop electoral.

Baisanu Lungu Harsovschi consiliul

Pe ordinea de zi a Consiliului Local s-a aflat proiectul de hotărâre privind strategia de asigurare a energiei termice în sistem centralizat din municipiul Suceava, ocazie cu care la ședință s-a aflat și deputatul Ștefan Alexandru Băișanu. Acesta a venit în calitate de inițiator al unui referendum prin care sucevenii să decidă dacă vor să renunţe definitiv la sistemul centralizat de termoficare, iar municipalitatea să cumpere centrale pe gaz pentru fiecare apartament din Suceava.

Inițiator al strategiei de termoficare, primarul Ion Lungu a menționat că municipalitatea nu are baza legală de a da bani cetățenilor pentru montarea de centrale termice de apartament și a susținut că sucevenii racordați la sistemul centralizat plătesc mult mai puțin față de locuitorii din alte orașe din țară.

Mai mult decât atât, edilul-șef al orașului a menționat că nu trebuie neglijat faptul că centralele termice de apartament poluează foarte mult, dar și faptul că prețul la gazul metan se va majora până în 2018.

„Nici nu vreau să îmi închipui că vom ajunge la această decizie, care nu are niciun fel de logică”, a spus Ion Lungu, precizând că această propunere este doar un subiect de campanie electorală.

Până să ia cuvântul deputatul Ștefan Alexandru Băișanu, consilierii locali suceveni au tăiat în patru firul termoficării Sucevei.

Astfel, Vasile Mocanu a punctat că soluția pentru rezolvarea problemelor de termoficare trebuie să fie una care să împace toți locuitorii orașului.

„Soluția este adaptarea încălzirii orașului la realitatea de acum, unii sunt cu centrale, alții sunt la sistemul centralizat, făcută pe baza unei analize clare a unor specialiști și de cerut de la cei care sunt deținătorii contractelor strategia lor de investiții pe care s-au obligat să o facă”, a spus Mocanu.

La rândul său, Tiberius Brădățan a evidențiat că strategia orașului trebuie îmbunătățită astfel încât să fie una unitară.

„În momentul de față nu trebuie să împărțim Suceava în două categorii de cetățeni: cei care beneficiază de încălzire centralizată și cei care și-au montat centrale de apartament. Trebuie să luăm act de faptul că avem pur și simplu un sistem mixt la Suceava, care trebuie să funcționeze în continuare și nu trebuie să îl blocăm”, a declarat Brădățan.

O altă opinie pe marginea subiectului privind termoficarea a venit din partea consilierului Vasile Monacu, care a apreciat că cea mai bună variantă, nu numai pentru Suceava, este sistemul de încălzire centralizat, gazul fiind o resursă pentru o scurtă perioadă de timp.

„Viitorul, după toate studiile, prognozele institutelor de cercetare este încălzirea centralizată”, a spus Monacu.

Cât privește abordarea deputatului Ștefan Alexandru Băișanu, acesta le-a făcut celor doi contracandidați ai săi la Primăria Suceava, Ion Lungu și Tiberius Brădățan, o ofertă „de nerefuzat”.

„Alexandru Băișanu nu ține morțiș să fie primar al municipiului Suceava pentru că așa vrea el și vă fac o ofertă, zic eu de nerefuzat”, a spus Băișanu.

El a readus în atenție faptul că își dorește un referendum în municipiul Suceava, iar dorința sucevenilor să fie respectată.

„Dacă cetățeanul spune că nu vrea termie centralizată și vrea termie proprie, să-i lăsăm pe oameni să-și pună centrale. Dacă e invers, și oamenii vor în majoritate să rămână pe sistemul centralizat înseamnă că domniile voastre, aleșii locali, trebuie să respectați acest punct de vedere și să investiți în continuare.

În cazul în care vom ajunge la concluzia că trebuie să salvăm ceva și să facem ceva pentru cetățeni, cu adevărat, eu vă garantez că nu voi candida la Primăria municipiului Suceava. Schimb candidatura mea la Primăria municipiului Suceava cu rezolvarea corectă a termiei. Nu e musai să fiu eu candidat”, a mai declarat Băișanu.

Proiectul privind strategia de asigurare a energiei termice în sistem centralizat din municipiul Suceava ce a fost inițiat de primarul Ion Lungu are drept scop stabilirea politicilor și orientărilor generale cu privire la organizarea, funcționarea și reglementarea serviciilor publice de alimentare centralizată cu energie termică, trasarea obiectivelor și direcțiilor de acțiune pentru elaborarea programelor de dezvoltare și modernizare a sistemului centralizat de termoficare și de identificare a căilor, mijloacelor și modalităților de implementare a programelor de investiții și a posibilelor surse de finanțare a acestora.

În urma votului dat în Consiliul Local, proiectul a fost adoptat cu 14 voturi „pentru” și șapte abțineri.  (Mihaela Tcaciuc)

 


Intră acum și în grupul de