Bradatan atenţionează: Mirosurile pestilenţiale provenite de la staţia de epurare din Suceava afectează starea de sănătate a populaţiei


Intră acum și în grupul de

Candidatul PSD la funcţia de primar al Sucevei, medicul Tiberius Brădăţan, a atras, duminică, atenţia că situaţia de la Staţia de epurare din Suceava şi mirosurile care provin de la aceasta afectează starea de sănătate a populaţiei întrucât mirosul, fiind rezultatul descompunerii materiei organice sub acţiunea unor bacterii, a unor germeni care sunt purtaţi pe calea aerului, poate deveni o sursă de infecţie.

bradatan

El a explicat că în Suceava a fost dată în folosinţă o Staţie de Epurare a Apelor Uzate neconformă întrucât instalaţia de uscare rapidă a nămolului, care avea rolul să nu lase particulele să pătrundă în atmosfera, nu a fost executată.

Medicul Tiberius Brădăţan susţine că astfel, tone de nămol cu reziduu biologic sunt lăsate în aer liber, la staţia de epurare, emanând mirosuri pestilenţiale şi prezentând risc de îmbolnăvire a populaţiei.

El menţionează că o staţie de epurare este un grup de instalaţii construite pentru a îndepărta poluanţii din apele uzate, situaţie faţă de care recepţionarea acestei investiţii fără instalaţia de uscare a nămolului nu este conformă şi nu atinge obiectivele pentru care a fost făcută investiţia.

 

El subliniază că sucevenii au semnalat pe bună dreptate, mai întâi, mirosul pestilenţial apărut în zona Mall care mai apoi a fost simţit în tot oraşul.

Doctorul Tiberius Brădăţan atrage atenţia că mirosul, fiind rezultatul descompunerii materiei organice sub acţiunea unor bacterii, a unor germeni care sunt purtaţi pe calea aerului, poate deveni o sursă de infecţie.

 

El aduce aminte că în 2015 a fost un scandal public preluat în mass-media locală şi naţională pe această tema întrucât nămolul era uscat în mod natural pe o platforma betonată din incinta staţiei de epurare.

„Rezolvarea găsită de edilul municipiului de a muta nămolul la 4 km de staţia de epurare, după fosta Termică, nu este o soluţie câtă vreme uscarea are loc tot în mod natural. iar starea de sănătate a populaţiei poate fi afectată”, adaugă Brădăţan.

El consideră că Staţia de Epurare a apelor Uzate a fost proiectată şi executată necorespunzător de o firma spaniolă, iar deşi lucrarea nu a fost finalizată, ea a fost recepţionată de municipalitate, devenind astfel un pericol public pentru cetăţenii municipiului Suceava.

 

„De 5 ani de zile primarul nu a luat nici o măsură de rezolvare a acestei ameninţări la adresa sănătăţii sucevenilor şi mă exprim categoric împotriva perpetuării acestei stări de fapt”, a mai declarat Tiberius Brădăţan.


Intră acum și în grupul de