Alexandru Băişanu: TPL nu trebuie vândută de Primăria Suceava. El consideră că e nevoie de transport gratuit pentru pensionari, elevi și studenți


Intră acum și în grupul de

Preşedintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, consideră că societatea de transport local TPL nu trebuie vândută de Primăria Suceava şi susţine că această societate trebuie să se racordeze la standardele sociale corecte astfel încât pensionarii, elevii şi studenţii să circule gratuit cu autobuzele TPL.

foto Alexandru Baisanu„Cele mai recente studii sociologice urbane au arătat faptul că transportul public local este una dintre cele mai sensibile teme ale unei comunități. Suceava nu face excepție, motiv pentru care tema TPL a fost și rămâne una care presupune o rezolvare imediată”, susţine Băişanu.

El arată că este greu de înțeles de ce în ultimii ani această societate și-a degradat în mod constant patrimoniul și a fost victima unui model de management care nu are nimic în comun cu standardele actuale, fără ca cei direct răspunzători să reacționeze, la modul real, pentru salvarea acestei societăți care aparține orașului.

„Paradoxal sau nu, asistăm cu stupoare la un scenariu similar cu cel aplicat în cazul Termica, dar, se pare că de aceasta dată, se urmărește privatizarea TPL la un preț ridicol de mic. ALDE Suceava se opune în mod categoric oricărei încercări de vânzare a TPL către un așa-zis investitor strategic și solicită cu fermitate păstrarea societății noastre de transport public local în patrimoniul orașului”, a spus Alexandru Băişanu.

El a adăugat că, mai mult decât atât, consideră că TPL trebuie să se racordeze la standarde sociale corecte, așa încât transportul pentru pensionari, elevi și studenți să fie gratuit.

„Este firesc ca o mică parte din taxele și impozitele pe care Primăria le strânge de la fiecare cetățean să se întoarcă sub forma acestei gratuități, către cei care solicită de mai mulți ani un asemenea ajutor”, a mai spus Băişanu.

El a arătat că modelul pe care îl propune este unul cu evidente beneficii pentru toți cei cu venituri sub medie sau fără venituri, iar implementarea lui nu presupune o presiune suplimentară și consistentă pe bugetul local.

„Trebuie să fie foarte bine înțeles faptul că echilibrul dintre venituri și cheltuieli în cazul unui buget local al unui oraș de talia Sucevei nu poate omite componenta socială și necesitatea unei abordări corecte și echitabile față de toți cei pentru care fiecare leu contează”, a spus Băişanu.

El a subliniat că pensionarii au dreptul la transport gratuit deoarece Suceava este și orașul lor, au muncit o viață și pentru acest oraș, iar cei mai tineri, elevii și studenții, trebuie să meargă la școală.

„Dacă îi putem ajuta, fără a face discriminări, pe toți aceștia, trebuie să o facem și să înțelegem că acest oraș nu este și nu va fi niciodată societatea comercială a cuiva anume ci este casa noastră, familia noastră, este locul în care trebuie să avem grijă unii de alții”, a conchis Alexandru Băişanu. (N.B.)


Intră acum și în grupul de