Tribunalul Suceava a admis candidaturile lui Tiberius Brădăţan la funcţia de primar al Sucevei şi a listei de candidaţi PSD la Consiliul Local Suceava


Intră acum și în grupul de

Tribunalul Suceava a admis, vineri seara, apelurile formulate de candidatul de primar al PSD la funcţia de primar al Sucevei, Tiberius Brădăţan, dar şi a candidaţilor PSD la Consiliul Local Suceava, a desfiinţat deciziile Judecătoriei Suceava de invalidare a înregistrării candidaturilor şi a menţinut deciziile Biroul Electoral Municipal Suceava de înregistrare a acestor candidaturi.

judecator ciocan

Judecătoria Suceava a decis, miercuri şi joi, să invalideze înregistrarea candidaturilor candidaţilor PSD la Consiliul Local Suceava, respectiv a candidaturii la funcţia de primar al Sucevei a candidatului PSD, Tiberius Brădăţan pentru modul de completare a listelor de susţinători.

Contestarea candidaţilor PSD pentru Consiliul Local Suceava a fost făcută de un cetăţean, Vasile Cioban, în timp ce contestarea candidaturii lui Tiberius Brădăţan de un altul, Mircea Blîndu.

În şedinţele de judecată în apel, avocaţii PSD au explicat că listele de susţinători au fost completate cu datele oferite de persoanele respective şi că aceste date sunt suficiente pentru identificarea respectivelor persoane ca făcând parte din lista electorală permanentă, iar în acest sens au fost depuse şi documente din care reieşea că numărul persoanelor care au semnat pentru susţinerea candidaţilor PSD în alegerile locale din iunie este suficient de mare pentru înregistrarea candidaturilor.

Totodată, între argumentele avocaţilor candidaţilor PSD a fost şi cel că listele cu susţinători au datele suficiente pentru identificarea acestora, iar faptul că în dreptul cetăţeniei unii au înscris doar „Ro” şi nu „română” sau că nu au completat toate datele din adresa de domiciliu sunt chestiuni minore care nu afectează voinţa exprimată de alegători de a susţine un candidat.

Mai mult, ei au explicat că o măsură de a interzice dreptul constituţional al acestor candidaţi de a fi aleşi este disproporţionată în comparaţie cu situaţia de faţă, fiind împiedicaţi să participe în alegeri, iar interesul celui care a contestat modul de completare a listelor de susţinători nu este afectat, dar că este însă afectat interesul susţinătorilor acestora.

Avocaţii au mai arătat că inclusiv prin legislaţia în vigoare privind datele cu caracter personal, fiecare cetăţean este liber să ofere datele personale în măsura în care doreşte, iar cei care au semnat pentru susţinerea candidaţilor PSD pot fi uşor identificaţi în registrul electoral şi au subliniat că ei trebuie să fie doar cetăţeni români, cu vârsta de peste 18 ani şi cu domiciliul în circumscripţia electorală respectivă, ceea ce este demonstrat prin datele pe care le-au oferit.

Şi procurorul de şedinţă a solicitat admiterea apelurilor formulate şi menţinerea înregistrării candidaturilor.

Tribunalul Suceava a admis apelurile formulate, iar candidaţii PSD sunt din nou înscrişi în cursa electorală pentru alegerile locale din 5 iunie.

„Admite apelurile declarate de către toţi intimaţii. Admite cererea de intervenţie în interes accesoriu. Schimbă în totalitate sentinţa civilă nr. 1921/27.04.2016 a Judecătoriei Suceava, iar în consecinţă, în rejudecare: Respinge ca nefondată excepţia lipsei de interes a petentului în formularea acţiunii. Respinge ca nefondată acţiunea. Menţine hotărârea nr. 9 din data de 25.04.2016 a Biroului Electoral de Circumscripţie Municipală nr. 1 Suceava. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 29 aprilie 2016”, se arată în minuta instanţei.

(N.B.)

 

 

 


Intră acum și în grupul de