Dragnea: Când a guvernat PSD s-au găsit bani pentru mărire de pensii şi salarii şi pentru investiţii de dezvoltare. Când guvernează ei se discută de austeritate, tăieri şi creşteri de taxe


Intră acum și în grupul de

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, la Suceava, că prin neplata subvenţiilor în agricultură se poate vorbi deja de producerea unui prejudiciu creat României, atât la PIB cât şi fermierilor şi producătorilor, iar cineva va trebui să răspundă pentru aceasta, arătând că atunci când guvernează PSD se găsesc bani pentru măriri de pensii, salarii sau pentru dezvoltare, iar când vin „ceilalţi” se vorbeşte de austeritate.

PSD Dragnea Nechifor Bradatan primari Cusnir (8)

Prezent la o întâlnire cu candidaţii PSD la alegerile locale din judeţul Suceava, preşedintele PSD a spus că nu se poate spune încă ce s-a pierdut prin înlocuirea guvernului PSD cu un guvern de tehnocraţi.

„Teama mea este că răul de abia de acum începe să vină cu acest guvern de tehnocraţi. Am vorbit cu mulţi tehnocraţi adevăraţi care mi-au spus că a început să le fie ruşine să fie numiţi tehnocraţi pentru că e de râs această denumire”, a spus Dragnea.

El a arătat că nu e greu să fie făcută o comparaţie cu toate guvernele PSD care au guvernat România şi cele de dreapta, subliniind că atunci când a guvernat PSD au existat bani, iar când au guvernat ceilalţi s-a discutat despre austeritate, tăieri de salarii şi pensii, dar şi creşteri de taxe.

„De ce când am guvernat noi am găsit bani, România s-a dezvoltat? S-au mărit pensii, sau mărit salarii, s-au dat subvenţii, am început programe de dezvoltare foarte serioase, iar  România se ridică şi la nivel de sat şi de oraş şi când guvernează ei nu mai sunt bani. Dar aceleaşi cuvinte: nu sunt bani, trebuie să tăiem salariile, trebuie să tăiem pensiile, austeritate, trebuie să îngheţăm veniturile şi bineînţeles trebuie să mărească taxele. Întrebarea asta mi-o pun de câteva zile. Or fi proşti sau nu sunt proşti? Nu cumva nu sunt proşti şi atunci e mai grav?”, s-a întrebat Liviu Dragnea.

El a arătat că una din situaţiile grave este legată de neplata subvenţiilor din agricultură deşi există şi banii necesari şi sunt şi proceduri.

Liderul social-democrat a arătat că în aceste luni de la începutul anului şi până astăzi fermierii români, crescătorii de animale, producătorii de carne de pui, de vită, de porc, aveau nevoie  să fie sprijiniţi pentru că este o concurenţă acerbă cu produsele care vin din alte ţări pentru că din cauza embargoului din Rusia aceştia s-au orientat spre piaţa din România.

„Noi nu dăm subvenţii deşi suntem în 20 mai, în condiţiile în care banii există, procedurile există”, a spus Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD consideră că este din ce în ce mai greu pentru producătorii români în competiţia cu cei din alte state pentru că în celelalte ţări a crescut subvenţiile pentru a-i ajuta în timp ce în România pe lângă faptul că subvenţiile au scăzut nici nu sunt achitate.

„Sunt proşti sau sunt rău intenţionaţi? Nu ştiu dacă sunt de amândouă. Deja putem să vorbim serios de un prejudiciu imens cauzat României. Prejudiciu în adevăratul sens al cuvântului. Pierde PIB, pierd fermierii, crescătorii de animale, producătorii, pierde toată lumea”, a spus Liviu Dragnea.

El a adăugat că îi tot transmite premierului Dacian Cioloş să ia măsuri cu Ministerul Agriculturii, dar a constatat că pe acesta că nu îl interesează.

„I-am spus că dacă vrea să devină părtaş pentru că odată va veni cineva să bată în uşă şi să spună: „Măi băieţi, România şi românii au pierdut câteva miliarde de euro. Răspundeţi la nişte întrebări”, pentru că asta se va întâmpla”, a declarat Dragnea.

El crede că cei care asigură acum guvernarea nu-şi iubesc ţara şi nici pe români.

„Convingerea mea este că ei nu-şi iubesc ţara, nu-i iubesc pe români. Cum poţi să spui că-ţi pasă de ţara ta când tu de cinci-şase luni nu dai subvenţiile, blochezi fondurile europene. Putem spune că sunt incompetenţi, dar se aude la televizor de câteva luni de zile. Nu poţi să spui că-ţi iubeşti ţara când tu, ministru la Sănătate, cu bebeluşii care mureau, stăteai o săptămână în Olanda şi nu vii acasă. E ceva mult mai adânc, mult mai urât”, a spus Dragnea.

El a adăugat că a înţeles că în 2014, aceştia au spus că-şi iau ţara înapoi şi şi-au luat-o.

„În toamnă se le luăm ţara înapoi pentru că ţara e totuşi a noastră, a românilor, a celor care o iubim, a celor care au puterea şi curajul să se sacrifice pentru ea şi au puterea şi curajul să nu îndoaie genunchii, să nu devină ghiocei, a celor care înţeleg că românii trebuie să trăiască şi astăzi şi mâine, a celor care înţeleg că în România nu trebuie să fie mereu generaţii de sacrificiu”, a spus Dragnea.

El a subliniat că cei care spun că trebuie să fie strânsă cureaua acum ca să fie bine  data viitoare, spun ulterior că nu a fost suficient şi mai trebuie alte măsuri de austeritate.

„Data viitoare spun că nu a fost suficient, că trebuie să mai fie tăiat ceva, că mai e de furat ceva, că mai avem noi ordine de nu ştiu unde, că aici trebuie să închidem să facem loc altcuiva. Începe să se vadă cu ochiul liber”, a conchis Liviu Dragnea.


Intră acum și în grupul de