Băișanu vrea ca primarii să nu aibă mai mult de două mandate consecutive pentru primenirea administrației

Președintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băișanu, a înregistrat o propunere legislativă prin care aleșii locali nu vor putea avea mai mult de două mandate consecutive.

Alde Baisanu Tariceanu Vosganian Constantin Nita Milici Boliacu Aldea (16)

Potrivit propunerii legislative, care cuprinde un articol unic, ”aleşii locali, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii comunali, orăşeneşti, municipali şi judeţeni nu vor putea ocupa aceste funcţii mai mult de două mandate succesive”.

Propunerea legislativă vine în întâmpinarea nevoii de a asigura un cadru propice evoluţiei fireşti a statului de drept, a administraţiei publice locale şi a democraţiei româneşti.

”În mod firesc apare nevoia de a crea un cadru legislativ care să limiteze numărul de mandate ale aleşilor locali cu scopul de primenire permanentă a celor care trebuie să-şi asume conducerea unităţilor administrativ teritoriale. Realitatea ne arată că nivelul performant de competenţă poate fi atins în două mandate consecutive”, se precizează în expunerea de motive. Deputatul consideră că ”principiile care stau la baza limitării numărului de mandate consecutive pentru cea mai înaltă funcţie în stat (Preşedintele României) pot fi referinţa fundamentală şi în cazul aleşilor locali”.

Băișanu a precizat pentru Newsbucovina că o asemenea măsură este necesară și a exemplificat cu municipiul Suceava.

”Am un exemplu la Suceava. Primarul a fost votat de doar 15 la sută din populația cu drept de vot din municipiu și e la al patrulea mandat”, a spus Băișanu.

El a adăugat că nici legea care prevede alegerea primarilor într-un singur tur nu este chiar foarte democratică.

loading...