Teodor Hauca și Renato Del Gatto, trimiși în judecată de DNA alături de un judecător al Curții de Apel Iași


Intră acum și în grupul de

Omul de afaceri rădăuțean, fostul senator Teodor Hauca, împreună cu omul de afaceri Italian Renato Del Gatto, au fost trimiși în judecată de DNA Secția de combatere a corupției, în cazul lui Dan Anton, fost judecător al Curții de Apel Iași, acuzat de trafic de influență, violarea vieții private,  șantaj și dare de mită.

În același dosar a fost trimisă în judecată Marina Moglan,  concubina lui Dan Anton Dan (având dublă cetățenie română și moldovenească) pentru complicitate la șantaj și complicitate la dare de mită.

Teodor Hauca este acuzat de trafic de influență și cumpărare de influență, Renato Del Gatto de cumpărare de influență, ia grefiera Mihaela Gabriela Prelipcean, pentru favorizarea făptuitorului.

Ancheta a arătat că în cursul anului 2014, ca urmare a faptului că Parchetul de pe lângă Judecătoria Huși a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a unei persoane (având dublă cetățenie română și moldovenească), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă calificată în formă continuată, o rudă a acesteia a apelat la Teodor Haucă  pentru ca acesta să își folosească influența asupra unor magistrați din cadrul Curții de Apel Iași, în vederea soluționării favorabile a dosarului respectiv.

judecata

Astfel, la data de 14 mai 2014, cu ocazia unei întâlniri organizate la un hotel din municipiul Iași, la care au participat, printre alții, Haucă și Dan Anton, acesta din urmă le-a dat asigurări interlocutorilor săi că poate interveni pe lângă cei doi judecători învestiți cu judecarea cauzei respective, colegi de-ai magistratului.

Concret, în intervalul 08 mai 2014 – 09 februarie 2015, în schimbul intervenției sale, dar și pentru a garanta succesul demersurilor frauduloase, Dan Anton a cerut și primit de la Haucă și o altă persoană stingerea unei datorii pe care magistratul o avea la un avocat, prin încheierea, de către acesta din urmă, a unui contract de asistență juridică cu persoana trimisă în judecată, contra unui onorariu consistent (2.000 euro), servicii hoteliere și de transport pe raza orașului Chișinău și plata consumației la un restaurant din localitatea Strășeni din Republica Moldova.

În cursul lunii februarie 2015, magistrații Curții de Apel Iași au menținut pedeapsa de 4 ani și 6 luni de închisoare față de persoana pentru care judecătorul Anton Dan susținuse că a intervenit.

Începând cu data de 18 septembrie 2014, între Dan Anton  concubina acestuia Moglan Marina și Renato Del Gatto , om de afaceri din Italia, au avut loc mai multe întâlniri al căror subiect îl constituia facilitarea intrării și dezvoltării unor investiții în infrastructură pe piața din Republica Moldova, de către acesta din urmă.

Aceste tatonări s-au concretizat în cursul lunii august 2015, când Del Gattoto i-a promis magistratului Anton o sumă consistentă, dar neprecizată de bani, pentru sine, și un post de conducere într-o instituție financiară, pentru Moglan Marina.

Anton a fost de acord cu „oferta” omului de afaceri, angajându-se că va interveni în acest sens atât pe lângă o persoană influentă din cadrul Parlamentului Republicii Moldova cât și pe lângă unii membri din guvernul acestui stat.

Cei doi chiar i-au intermediat omului de afaceri o întâlnire cu unul dintre miniștrii guvernului din Republica Moldova.

La data de 27 februarie 2015, Dan Anton, sprijinit de concubine sa Marina Moglan, a pătruns în locuința fostului soț și, fără consimțământul acestuia, a instalat un mijloc tehnic de înregistrare video, disimulat într-un ceas electronic, (achiziționat de către o persoană de pe un site de vânzări on-line, din dispoziția lui Anton și plătit de acesta din urmă) în scopul obținerii unor imagini care să conțină detalii din viața privată a acestuia.
Aceste filmări urmau să fie folosite ulterior de către cei doi în vederea șantajării persoanei respective, dar și pentru a-l discredita pe acesta în fața diferitelor organisme ale statului.

În cursul lunii noiembrie 2014, Dan Anton, beneficiind de ajutorul concubinei sale, l-a cointeresat material, prin oferirea unor sticle cu băuturi alcoolice, pe Cătălin Ion Popușoi, agent de pază la o firmă care asigura securitatea unității școlare frecventată de cei doi copii minori ai lui Moglan.

În schimbul acestor bunuri, Popușoi trebuia să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv să-i semnaleze magistratului orice vizită făcută de tatăl minorilor în cadrul unității școlare, fiind „pus în gardă” în acest fel, cu privire la prezența persoanei respective pe raza municipiului Iași.

În perioada mai 2014 – februarie 2015, după pronunțarea divorțului, fostul soț al Marinei Moglan și-a manifestat intenția de a devoala în mass-media datele pe care le deținea privind imoralitatea judecătorului Anton Dan, formulând mai multe plângeri penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare care-l vizau pe judecătorul Anton Dan.

Pentru a-l descuraja și pentru a-l determina pe acesta să înceteze demersurile inițiate în justiție sau făcute pe lângă alte autorități ale statului, inculpatul Anton Dan a constrâns persoana respectivă prin amenințare cu decăderea din drepturile părintești și interdicția de a mai intra în contact cu copii minori ai acesteia, sens în care prin intermediul Marinei Moglan  a introdus mai multe acțiuni în instanță în baza unor documente obținute în mod fraudulos de către inculpat.

În data de 07 iunie 2013, Teodor Haucă a acceptat promisiunea unor foloase viitoare, de la un om de afaceri (martor denunțător) și a primit, tot în cursul lunii iunie 2013, de la martorul denunțător, în Chișinău, cinci sticle de coniac, în cuantum de 50 de euro, iar în cursul lunilor iunie-iulie, respectiv în data de 09 septembrie 2014, i-a pretins aceleiași persoane, pentru Dan Anton, achitarea unui dejun și a unei nopți de cazare în Chișinău.

Aceste foloase au fost primite, în contextul în care Haucă și-a exercitat influența asupra unor funcționari publici din cadrul Ministerului Transporturilor, determinându-i pe aceștia să emită un număr de trei licențe de transport, pentru societatea martorului denunțător.
La data de 11 mai 2015, Prelipcean Mihaela Gabriela, grefier, a fost audiată de procurorii anticorupție, în calitate de martor, ocazie cu care aceasta a fost întrebată în legătură cu natura mai multor mesaje text, tip „sms”, transmise de pe numărul său de telefon mobil, pe numărul de telefon mobil al judecătorului Anton Dan.

Aceste mesaje cuprindeau în esență amenințări formulate de către inculpată la adresa lui Anton Dan, privind o viitoare denunțare a acestuia la Direcția Națională Anticorupție, ca urmare a unor infracțiuni de corupție săvârșite de către magistrat și despre care aceasta pretindea, în cuprinsul mesajelor, că are cunoștință.

Grefiera  a precizat în declarația dată la momentul respectiv că acele amenințări nu aveau nici o bază reală, dar după încheierea audierilor, l-a contactat pe magistratul Anton Dan, printr-un intermediar pe care l-a instruit să utilizeze un limbaj codat și să-l avertizeze pe acesta că este interceptat de către Direcția Națională Anticorupție, lucru care s-a și întâmplat la data de 13 mai 2015.

Procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de inculpații, Popușoi Cătălin Ion, Bădică Doina, Juravle Mihaela, Lupușoru Carmen-Gabriela și Zvîncă Florin-Daniel.


Intră acum și în grupul de