O nouă încercare, luni, de constituire a Consiliilor locale Șcheia, Grănicești și Moara. Și la Straja au lipsit aleșii PNL și nu s-a constituit Consiliul Local


Intră acum și în grupul de

Consiliile locale din comunele Șcheia, Moara și Grănicești, ar urma să se întrunească, luni, într-o a doua încercare de constituire a noilor structuri ale administrației publice locale, după ce acestea nu au reușit să se întrunească în formula legală pentru validarea mandatelor noilor aleși locali.primaria scheia

 

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a emis trei noi ordine pentru constituirea celor trei consilii locale pentru ziua de luni.

Convocarea făcută de prefect pare că este însă în afara termenului de trei zile de la prima convocare, așa cum prevede legislația în condițiile în care prima convocare a fost pentru 23 iunie, iar a doua pentru 27 iunie.

Legea prevede în mod expres ca în termen de trei zile să fie făcută noua convocare, fără să fie făcută referința la zilele lucrătoare.

„Şedinţa este legal constituită dacă participă cel puţin două treimi din numărul consilierilor aleşi. În cazul în care nu se poate asigura această majoritate şedinţa se va organiza, în aceleaşi condiţii, peste 3 zile, la convocarea prefectului. Dacă nici la a doua convocare reuniunea nu este legal constituită, se va proceda la o nouă convocare, de către prefect, peste alte 3 zile, în aceleaşi condiţii”, se arată în legea administrației locale.

Mai mult, se arată că în situaţia în care consiliul local nu se poate reuni nici la ultima convocare datorită absenţei, fără motive temeinice, a consilierilor, prefectul va declara vacante, prin ordin, locurile consilierilor aleşi care au lipsit nemotivat de la cele 3 convocări anterioare, dacă aceştia nu pot fi înlocuiţi de supleanţii înscrişi pe listele de candidaţi respective, organizându-se alegeri pentru completare, în termen de 30 de zile, în condiţiile Legii privind alegerile locale.

Consiliile locale din Șcheia, Moara și Grăniceni, programate să se constituie, joi, conform ordinului emis de prefectul Constantin Harasim, nu s-au constituit din lipsă de cvorum.

În comuna Șcheia nu au venit consilierii liberali, care constituie majoritatea, dar nici primarul reales, Vasile Andriciuc, care are interdicție pentru a-și exercita mandatul, fiind  cercetat de DNA pentru luare de mită.

La Grănicești, din cei 15 consilieri locali au fost prezenți doar nouă, iar consilierii liberali au lipsit și nu s-a asigurat cvorumul de ședință.

O situație diferită a fost la Moara unde, din cauză că a fost invalidat mandatul unui consilier local activitatea s-a blocat, cele două tabere din Consiliul Local având fiecare câte șapte voturi.

Nici în comuna Straja nu s-a reușit constituirea, sâmbătă, a Consiliului Local.

Președintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că situația din Șcheia și Grănicești s-a repetat la Straja pentru că au absentat consilierii aleși din partea PNL.straja primar Mihai Juravle

„Consilierii aleși din partea PNL au absentat nemotivat la constituirea noului consiliu local și la depunerea jurământului de către noul primar, din dorința de a bloca dezvoltarea comunei. Comportament tipic pedelist. Oricum oamenii sunt foarte dezamăgiți de caracterul lor! Și asa au făcut pedeliștii și la Scheia și la Grănicești și în alte părți”, a scris Nechifor pe pagina sa de socializare.


Intră acum și în grupul de