Polițiști rutieri suceveni, prezenți zilnic pe traseele din județ cu radare și cu radarul laser. În trei zile amezi de peste 200.000 de lei și 40 de permise reținute

Zilnic, peste 40 de poliţişti rutieri cu autospeciale dotate cu aparate radar dar şi cu radarul laser TrueCam, au acţionat în teren, iar în această perioadă nu s-au înregistrat accidente rutiere grave soldate cu persoane decedate, arată Poliția Suceava.foto actiune alcool 1

Conform analizelor realizate de Serviciul Rutier din IPJ Suceava a reieşit că viteza excesivă rămâne una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere. Mai mult, s-a constatat că, în special pe perioada week-end-ului, se produc multe evenimente rutiere cu implicarea şoferilor aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice.

În acest context, Serviciul Rutier Suceava și formaţiunile de profil din teritoriu, sprijiniţi de poliţiştii de siguranţă publică atestaţi să desfăşoare activităţi pe linie rutieră, inclusiv cei din cadrul secţiilor de poliţie rurală, au organizat şi desfăşurat acţiuni tematice pe drumurile publice din judeţ în vederea depistării conducătorilor auto care conduc autovehicule după ce au consumat băuturi alcoolice, precum şi a celor care încalcă regimul legal de viteză.foto actiune rutier 4

În cadrul acţiunii au fost constatate 31 de infracţiuni rutiere. De asemenea, au fost aplicate 821 de sancţiuni contravenționale, în valoare de peste 200.000 lei, din care mai mult de jumătate pentru încălcarea regimului legal de viteză şi consum de alcool.

Au fost reţinute pentru abateri la regimul rutier 40 de permise de conducere, din care: 9 pentru alcool,10 pentru viteză și 21 pentru alte cauze.

Totodată, au fost reţinute şi 26 de certificate de înmatriculare.

Între situațiile evidențiate de polițiști este cel de vineri când la ora 16.10, un echipaj de poliție a oprit pentru control pe str. Unirii din municipiul Vatra Dornei, autoturismul condus de un localnic de 39 de ani. Întrucât șoferul mirosea a alcool a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.foto actiune alcool 2

Tot vineri, la ora 18.10, un echipaj din cadrul Serviciului Rutier Suceava a oprit pentru control pe DN 17, pe raza localității Ilişeşti, autoturismul condus de un bărbat de 67 de ani, din municipiul  Suceava.

Și acest șofer emana halenă alcoolică și a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,59 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Duminică dimineața în jurul orei 03.35, în timp ce conducea mopedul neînregistrat, pe un drum comunal neclasificat din comuna Mitocu Dragomirnei, un localnic de 43 de ani, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune cu un autoturism staționat.Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul mopedului a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie auto.

Poliţiştii atrag atenţia că urmare a consumului de alcool se diminuează coordonarea motrică şi echilibrul, sunt alterate atenţia,percepţia, puterea de judecată şi controlul de sine.foto actiune alcool 3

Ei subliniază că tinerii şoferi băutori sunt şi mai expuşi pericolelor, din cauza lipsei lor de experienţă şi a tendinţei mai mare de a risca, specifică vârstei.

„Alcoolul îi provoacă conducătorului auto o stare euforică, care îl face pe cel de la volan să se simtă mai curajos, mai îndrăzneţ dar, în realitate, el nu-şi mai poate controla reacţiile.          Tocmai de aceea pentru a nu vă pune viaţa în pericol atât a dumneavoastră cât şi a celorlalţi participanţi la trafic, poliţiştii recomandă şoferilor să nu consume alcool atunci când urcă la volan”, mai arată Poliția Suceava.(N.B.)