Primarul din Șcheia a jurat să respecte legea și a fost suspendat din nou din funcție de prefect


Intră acum și în grupul de

Primarul comunei Șcheia, liberalul Vasile Andriciuc, a fost învestit, luni, în funcție după constituirea Consiliului local Șcheia, iar după ce a depus jurământul prin care atestă că va respecta legea și interesele cetățenilor, a fost suspendat din funcție de prefectul de Suceava întrucât Andriciuc are interdicție de la procurorii anticorupție să exercite funcția de primar fiind cercetat pentru fapte de corupție.andriciuc

Consiliul Local Șcheia s-a constituit la a doua convocare după ce joi, la prima convocare făcută de prefectul Constantin Harasim au lipsit consilierii liberali și primarul ales.

După ce au fost îndeplinite formalitățile de învestire în noul mandat al lui Andriciuc, prefectul de Suceava a emis ordindul 292 prin care a dispus suspendarea lui din funcție.

Procurorii DNA– Secţia de combatere a corupţiei, au pus, în 27 mai, în mişcare acţiunea penală şi au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru o durată de 60 de zile faţă de Vasile Andriciuc, primarul comunei Şcheia pentru două infracţiuni de luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi două infracţiuni de fals intelectual, faţă de Luminiţa Rîşca, secretară a Primăriei comunei Şcheia, judeţul Suceava, pentru luare de mită, două infracţiuni de fals intelectual, complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la infracţiunea de luare de mită şi dare de mită şi pe Constantin Cucerca, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Poliţiei Municipiului Suceava – Biroul de Investigaţii Criminale, pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

 

DNA precizează că, în cazul primarului şi secretarei primăriei, între obligaţiile impuse prin controlul judiciar figurează aceea de a nu exercita profesia, meseria sau de a nu desfăşura activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta.

 

Potrivit DNA, în primăvara şi toamna anului 2013, primarul Vasile Andriciuc a pretins şi primit de la denunţător, prin intermediar, în două tranşe, suma totală de 4.000 lei, pentru a-şi exercita influenţa pe lângă consilierii locali, în vederea adoptării unei hotărâri de către Consiliul local al comunei Şcheia, prin care s-a încuviinţat vânzarea către denunţător a unui teren de 7,2 hectare care aparţinea primăriei. Pentru a obţine votul majoritar în consiliul local, denunţătorului i s-a pretins anterior suma de 10.800 euro.

 

Ulterior, hotărârea de consiliu a fost atacată de Instituţia Prefectului la instanţa de contencios administrativ, fiind apoi desfiinţată.

 

DNA mai arată că, pentru a-l sprijini pe denunţător în relaţia cu primarul Andriciuc Vasile şi pentru a introduce pe ordinea de zi a şedinţei consiliului local propunerea de vânzare a unor suprafeţe de teren, secretarul primăriri, Luminiţa Rîşca a primit, în mod repetat, în perioada 2013 – aprilie 2016, de la denunţător, contravaloarea produselor pe care şi le achiziţiona (în valoare totală de aproximativ 15.000 lei), în principal, de la hipermarketuri din municipiul Suceava.

 

Ulterior, primarul Vasile Andriciuc a acceptat încheierea, în condiţii de nelegalitate, a unui contract de concesiune antedatat (nr. 3109/20.05.2011)

 

pentru o suprafaţă de 79 de hectare de păşune exploatată de denunţător, contract încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează atribuirea prin licitaţie publică a suprafeţelor cu destinaţia de păşune.

 

Contractul era antedatat, angaja în raporturi juridice Primăria Comunei Şcheia, cu consecinţe păgubitoare pentru persoanele ce ar fi putut participa şi aveau dreptul să participe la licitarea suprafeţelor de teren cu destinaţia de păşune, aceasta în condiţiile în care, sub acelaşi număr, exista deja încheiat şi înregistrat un contract de concesiune pe numele altei persoane.

 

Proiectul de contract a fost întocmit de secretara Primăriei Luminiţa Rîșca, cea care l-a şi avizat spre legalitate şi semnat de către primar.

 

Totodată, în toamna anului 2013, primarul Vasile Andriciuc a pretins şi primit, prin intermediar, de la martorul denunţător, 11 ovine în valoare de 3.600 euro, în schimbul cărora a încheiat, fără nicio altă formalitate, un contract de arendă pentru suprafaţa de 93 hectare de păşune.

 

Şi acest contract de arendare a fost antedatat, nefiind întocmit nici după Legea nr. 214/2011 şi nici după prevederile OUG nr. 34/2013, întrucât ambele texte normative care reglementează organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor nu prevăd arenda ca formă a posesiei vreunei suprafeţe de păşune, legea prevăzând doar două situaţii, şi anume concesiunea sau închirierea, supuse ambele procedurii licitaţiei.

 

Pentru că în temeiul contractului de arendă nu puteau fi primite subvenţii, Luminiţa Rîşca a întocmit un proiect de contract de concesiune fără să existe vreo vreo hotărâre de consiliu local privind scoaterea la licitaţie, dar purtând acelaşi număr 683/11.02.2013. Acesta a fost semnat de primar şi avizat pentru legalitate de secretara primăriei.

 

Procurorii anticorupţie mai arată că în luna noiembrie 2015, în contextul deschiderii, la Poliţia Municipiului Suceava – Biroul de Investigaţii Criminale, a unui dosar penal ca urmare a unei plângeri în legătură cu modalitatea de concesionare de către Primăria Şcheia a unor terenuri, Constantin Cucerca, ofiţer de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Suceava, a pretins de la Rîşca şi de la denunţător achiziţionarea unei suprafeţe de două hectare teren, pentru o rudă, promiţând că, în schimb, va tergiversa efectuarea activităţilor de urmărire penală din dosarul respectiv.

 

DNA mai arată că în 26 aprilie 2016, Cucerca a pretins de la denunţător suma de 3.000 lei, pentru a-i remite unui alt ofiţer de poliţie, astfel încât acesta să continue demersurile de tergiversare a cauzei pe care ar fi urmat să o preia ca urmare a pensionării lui Cucerca Constantin.

 

Întrucât problemele legate de suprafaţa de 79 ha erau incerte, dată fiind existenţa în paralel a două contracte de concesiune, ca şi a altor sesizări pe rolul Corpului de control al prefectului de Suceava, cât şi pe rolul organelor de urmărire penală, în 28 decembrie 2015, primarul Vasile Andriciuc a pretins, prin intermediar, o sumă cuprinsă între 10.000 şi 15.000 euro, pentru a face demersuri conform competenţelor sale, astfel încât suprafaţa de teren să îi fie reatribuită denunţătorului. (N.B.)


Intră acum și în grupul de