Donțu îi cere premierului Cioloș să revină în zilele noastre și să deblocheze proiectele de dezvoltare locală: În loc de discuții despre proiecte ale unui viitor incert, mai bine să finanțăm proiectele actuale


Intră acum și în grupul de

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donțu a decis, luni, să îi scrie premierului Dacian Cioloș pentru a-i atrage atenția că programele de dezvoltare locală derulate prin PNDL sunt blocate, iar premierul discută despre proiecte de viitor fără să fie foarte atent că prezentul este cel care contează în dezvoltarea țării, în special a zonelor rurale.

Ovidiu Dontu odp (3)

„Am intrat în a doua lună de la încheierea alegerilor local-administrative din România. Suntem în plină perioadă de vară. Iar această perioadă pentru oamenii din administraţia locală este cea mai importantă din an din perspectiva lucrărilor care pot fi făcute la nivelul fiecărei comunităţi pentru cele mai stringente aspecte şi probleme ale sale. După cum cred şi sper că ştiţi, în plină vară, se realizează orice lucrare de construcţie, amenajare, reparaţie, etc., fie că este vorba  despre infrastructură, alimentare cu apă şi canalizare sau de orice alt fel”, scrie Donțu în scrisoarea deschisă adresată premierului Dacian Cioloș.

El consideră că ar fi fost de mult momentul ca noile echipe local-administrative să îşi poată începe sau continua nestingherite activităţile pentru comunităţile care le-au ales.

„Din păcate, însă, activitatea acestora, şi aici nu vorbesc doar de judeţul Suceava, stagnează dintr-un unic motiv care vă priveşte în mod direct: Şi anume, situaţia noilor proiecte din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală- PNDL”, arată Donțu.

El îi spune premierului că de la instalarea în funcția de la Palatul Victoria s-a preocupat mai mult de planuri de viitor decât de situația din prezent.

„De la învestirea dumneavoastră în această funcţie şi până acum, am ascultat zeci de discursuri şi am văzut multe programe şi planuri. Toate centrate nu pe un prezent necesar, ci pe un viitor îndepărtat, cărora, scuzate să îmi fie scepticismul şi realismul, nu le văd în niciun fel utilitatea pentru momentul de faţă. Aşa cum nu văd nici posibilitatea de realizare a lor. Atât timp cât totul se petrece într-o lume virtuală viitoare în care prezentul nu există.Mai mult, programe şi proiecte anterioare, care au fost create şi gândite atent, dovedindu-şi în timp bunele efecte şi pentru care dumneavoastră nu ar trebui decât să aveţi capacitatea de a le întreţine şi asigura derularea (repet, în momentul de faţă!!! nu pentru următorii 5 sau 10 ani!) au rămas blocate. Conducând în mod inerent la mari probleme pentru administraţia naţională şi îndeosebi cea locală şi, în final, pentru fiecare cetăţean din această ţară”, adaugă Donțu.

El subliniază că PNDL este un program foarte important, chiar vital pentru ţara noastră, dar că din clipa în care Cioloș a preluat mandatul şi până acum, nu îşi mai poate atinge obiectivele pentru care a fost gândit şi creat, deoarece, atât timp cât premierul nu înţelege şi nici nu acceptă necesitatea funcţionarii lui conforme cu toate condiţiile îndeplinite, programul nu poate să decurgă cu de la sine putere!

„Pentru că nu ştiu dacă ştiţi sau vă pasă, dar România nu înseamnă doar Palatul Victoria şi capitala ţării. Iar administraţia locală, cea regional-teritorială a României, reprezintă infrastructura, baza structurală a ţării de care cred că ar trebui să aveţi o grijă deosebită. Concret! Nu prin discursuri şi în niciun caz prin proiecte pentru o Românie imaginară sau aflată într-un viitor nu se ştie care.Întâmplarea face că România, în procent de peste 80%, are profil rural, ci nu urban. Aceasta, fără să pară că minimizez sau încerc să iau în derâdere sau să tratez cu uşurinţă rolul oraşelor mari ale României, care, de altfel, sunt şi ele parte a obiectivelor PNDL”, arată senatorul sucevean.

De asemenea, Donțu ţine să reamintească premierului că acest program, chiar dacă a fost început de PSD, nefiind o creaţie a lui Cioloș, ar trebui tratat cu aceleaşi seriozitate şi obiectivitate, ca şi în cazul în care PNDL ar fi fost o creaţie personală a premierului actual şi a Guvernului pe care momentan îl conduce.

„Dezvoltarea acestui plan într-o manieră cât se poate de coerentă- şi aici mă refer la continuarea lui prin acoperirea corectă a necesarului tuturor situaţiilor real existente la nivel teritorial- este parte din România aceea pe care o tot proiectaţi în viitor, domnule prim-ministru. Acea Românie adusă la standarde europene înalte, de înaltă calitate. Însă această construcţie nu poate să fie în niciun fel continuată, ca să nu mai spun dezvoltată şi îmbunătăţită, în nicio parte a ei actuală sau viitoare, fără un buget corespunzător. Buget care, cu riscul de a mă repeta vă spun, să nu fie doar virtual în hârtii şi în scripte şi care în fapt să nu existe în realitate. Iar realitatea la care fac referire, domnule prim-ministru, este aceea cu care eu mă confrunt ca locuitor al judeţului Suceava. Şi, ca mine, milioane de români. Adică, toţi oamenii care trăiesc în sate, comune, oraşe sau municipii ale României”, menționează senatorul PSD.

Mai mult, Ovidiu Donțu arată că se vorbeşte despre reorganizarea teritorial-administrativă care este nu numai extrem de importantă dar şi urgent de demarat, în condiţiile în care nu se poate vorbi despre o reorganizare conform Constituţiei României regândită de pe temeiuri cu viziuni moderne, fără să fie o dezvoltare corespunzătoare care să devină practic arhitectura acestei reorganizări.

„Pentru că- nu-i aşa?- nu putem să reorganizăm teritorial-administrativ România până nu o aducem la standardele contemporane.Adică, ca să vă dau un mic exemplu: Nu putem vorbi de o Românie modernă cu un veceu în fundul curţii, cu apa cărată cu ciutura de la fântâna din curte sau de la te miri ce distanţă de casele oamenilor. Nici de o Românie în care canalizarea este doar o poveste pentru multele dintre satele şi comunele româneşti. Ca să nu mai vorbim de infrastuctura rutieră in satul românesc si mai ales aspectul care iarăşi ne interesează pe toţi şi vorbesc din punctul de vedere al omului care vine dintr-o zonă cu un profil şi potenţial turistic excepţionale, cel al turismului românesc, prevăzut de altfel în PNDL, este aproape imposibil de realizat din acelaşi motiv: Insuficienta dezvoltare a comunităţilor din mediul rural în special”,a mai scris Donțu.

El subliniază că în acest context totul se rezumă la aplicarea planurilor naţionale, şi mai practic de atât, la finanţarea lor punctuală şi eficientă.

„Suntem în momentul în care urmează să se facă rectificarea bugetară. Motiv pentru care vă rog foarte mult şi insistent şi pe calea aceasta lansez un mesaj pentru toţi colegii mei din teritoriu să facă aceeaşi solicitare- de  a lua cât mai repede în calcul o aducere la nivel corect şi funcţional a bugetului alocat PNDL pentru proiecte noi. De asemenea vă solicit continuare asigurării finantării la parametrii optimi a proiectelor PNDL aflate in derulare si nu in ultimul rând să asiguraţi finanţarea corespunzatoare a programului de investiţii privind opţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare in toate şcolile din România”, a adăugat senatorul.

El îl roagă pe Dacian Cioloș să aibă în vedere ca, prin echipa ministerială pe care o păstorește, să se facă o demarare cât mai rapidă şi cât mai eficientă a furnizării fondurilor necesare pentru fiecare proiect de acest gen în parte astfel încât, lucrările să repornească şi să ajungă la nivelul propus, iar acest lucru ar fi de dorit să se întâmple până în momentul venirii anotimpului rece.

„Pentru că, domnule prim-ministru, dacă în acest an se pare că avem probleme grave în agricultură tot din vina finanţărilor în principal, sper să nu ajungem în aceeaşi situaţie şi cu compromiterea tuturor proiectelor de dezvoltare a comunităţilor româneşti”, a încheiat Ovidiu Donțu scrisoarea adresată premierului Dacian Cioloș. (N.B.)


Intră acum și în grupul de