Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi: Statutul prefectului și subprefectului urmează să fie transformat radical


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a transmis, marți, la învestirea noului subprefect, Silvia Boliacu, un mesaj tranșant prin care anunță că statutul prefectului și subprefectului urmează să fie schimbat radical, aceștia umând să devină demnitari, ceea ce nu le mai interzice să dețină funcții politice.

„Este o perioadă marcată de modificări legislative radicale în ceea ce privește Instituția Prefectului. Se află deja pe traseul legislativ modificarea Codului Administrativ a Legii 188/1999 a funcționarului public”, a spus Adomnicăi în mesajul transmis la învestirea subprefectului.

Ea a menționat că, în esență, statutul prefectului și subprefectului urmează să fie transformat în mod radical.

„Am convingerea că doamna Boliacu va aborda cu profesionalism atribuțiile funcției de subprefect cum a făcut și în celelalte funcții administrative pe care le-a îndeplinit astfel încât toate aceste modificări legislative, anticipate sau nu de legiuitor să reușim să le depășim cu succes la Suceava pentru buna funcționare a Instituției Prefecturii și în interesul județului Suceava”, a mai spus Adomnicăi.

Potrivit modificărilor aduse Codului Administrativ, se prevede,  între altele, schimbarea statutului prefecţilor şi subprefecţilor din „înalţi funcţionari publici” în „funcţie de demnitate publică”, ceea ce le va permite acestora să fie membri de partid, lucru interzis de actuala legislaţie.

Premierul Sorin Grindeanu a anunțat, recent, că modificările prevăzute sunt incluse în programul de guvernare.

Practic, reprezentanţii Guvernului în teritoriu – prefecții, subprefecții și inspectorii guvernamentali – vor fi scoşi din categoria funcționarilor publici şi vor fi asumați politic.

Dacă va fi adoptat nou Cod, se va reveni la situaţia de dinainte de 2006, cand prefecții erau oameni politici, chiar lideri ai organizațiilor de partid din județe.


Intră acum și în grupul de