Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a atras atenția, în Parlament, în privința efectelor depresiei care afectează o mare parte a populației

Deputatul PSD de Suceava, Maricela Cobuz, a vorbit, marți, în Parlament de efectele depresiei care afectează o mare parte a populației, subliniind că după decenii de anxietate, lumea este afectată de depresie.

Într-o declarație politică, Maricela Cobuz a a vorbit despre ziua de  7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătății care în acest an are ca subiect depresia.

„Starea de sănătate face parte din condiţia umana şi se impune în toate aspectele existentei individuale, cât şi în relaţiile de grup sau  societate.

Riscurile şi deficitele care perturbă această condiţie pot avea consecinţe pasagere sau durabile şi fac parte dintr-un sistem relaţional asupra căruia efortul cunoaşterii şi acţiunii umane se proiectează pentru a-şi promova valoarea propriei existenţe, ca expresie a cunoaşterii de sine”, a spus Cobuz.

Ea a explicat că astăzi studiul tulburărilor afective reprezintă o problemă multidisciplinară de o considerabilă amploare ce rezidă din faptul că  aproximativ 15-20% din populaţia generală prezintă, pe parcursul existenţei, o dată sau de mai multe ori episoade depresive care, nediagnosticate şi netratate la timp şi eficient, aduc mari suferinţe bolnavilor şi aparţinătorilor.

„Riscul suicidului este mare în depresii şi aproximativ 10-15% din depresivi mor prin autoliză. Studii recente de epidemiologie, evidenţiază că în ultimele decenii prevalenţa depresiilor se află într-o continuă creştere, ajungând să afecteze 3-5% din populaţia globului.

Astfel, putem spune că, dacă o mare parte din deceniile secolului nostru au fost etichetate ca decenii ale anxietăţii, ultimele decenii sunt deceniile depresiei”, a subliniat Cobuz.

Ea notează că alunecarea spre depresie este favorizată în condiţiile contemporaneităţii, caracterizate prin ritm alert al vieţii, dinamica uluitoare în toate domeniile, grevate însă de aspectele negative ale civilizaţiei (marile aglomerări urbane, poluarea de orice fel, mutaţiile sociale,etc.), cu implicaţii in realitatea colectivă, familială, individuală.

„În contextul actual, depresia, de la formele ei uşoare până la forma cea mai severă – melancolia – reprezintă un diagnostic frecvent, ocupând primul loc în cadrul morbidităţii psihiatrice.

Cei care trec de la optimismul creator specific omului, la pesimism, absenteism şi chiar tentative de suicid sunt în număr tot mai mare.

Este de datoria mea ca medic și deputat în Comisia de Sănătate și Familie să aduc la cunoștință cetățenilor această boală, depresia cu variatele sale aspecte de sens şi intensitate, caracterizând condiţia umană prin expresia sa fenomenologică, ontogenetică şi antropologică”, a spus Cobuz. (Alin Dima)