Nechifor: Este momentul optim pentru creșterea salariilor în sectorul public . Aceasta va genera și o creștere a bunăstării, dar nu va fi nici simplu, nici rapid și vor fi și costuri indirecte


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele Comisiei pentru administrație din Camera Deputaților, deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor, a apreciat, miercuri, că acum, la începutul guvernării Grindeanu, pe fondul creșterii economice din ultimii ani, este momentul optim pentru creșterea salariilor din sectorul public, ceea ce va genera și o creștere a bunăstării, dar a subliniat că va fi nevoie de răbdare pentru culegerea roadelor întrucât nu va fi nici simplu, nici rapid și că vor fi și costuri indirecte.

Nechifor a scris pe pagina sa de socializare că liberalii, cei clasici – fără prea mare legătură cu ai noştri, susţin că economia se autoreglează, că există o mînă invizibilă care asigura echibrul economic în timp ce Platon şi Aristotel, cu mult timp în urmă, susţineau ideea amestecului statului în economie pentru a ţine sub control dorinţa arzătoare de îmbogăţire, reglementând preţurile pentru a genera un profit moderat.

„Plecând de la cele două teorii care şi-au făcut veacul, cred că acum e un moment prielnic pentru a adopta o nouă lege a salarizării. În mod evident se va reconfigura, că vrem că nu vrem, un nou echilibru, la un nivel superior al veniturilor. Faptul că pentru o masă mare de angajaţi în sectorul public vor creşte salariile într-o manieră consistentă, va genera şi o creştere a bunăstării. Desigur, acest lucru nu va fi nici simplu, nici rapid şi va avea şi costuri indirecte, mai mult sau mai puţin predictibile. Dar această decizie trebuie luată acum chiar dacă mulţi vor critica”, consideră Cătălin Nechifor.

Deputatul sucevean notează că unii vor spune că productivitatea muncii în România e scăzută, iar alţii vor ataca salariul minim pe economie spunând că e greu pentru firmele private să suporte o asemenea creştere an după an, dar crede că aceste opinii sunt parțial adevărate.

„Tocmai de aceea salut două măsuri, prima, legată de posibilitatea conducătorilor unităţilor administrativ teritoriale şi a şefilor de instituţii de a stimula financiar angajaţii, lucru imposibil până acum, când puteai doar compensa prin zile liberele orele suplimentare, iar despre premii şi prime ce să mai vorbim. A două măsură, vorbită pe la colţuri, este modificarea cotei unice, aşa încât salariile sub 2000 lei să nu mai fie impozitate, iar un anumit interval de peste pragul de 2000 să aibă impozitarea scăzută de la 16 la 10 procente. La asta vor sari ca arsi pedelistii, cumva ei s-au intabulat pe notiunea de cota unica, dar macar o analiza serioasa ar trebui sa putem face, pastrand in mod evident 16% impozit pe profit in afaceri (acest lucru merita sa fie facut fie si numai datorita faptului ca suntem la nivel european in top la impozitarea fortei de munca).   De ce cred eu că altfel nu se poate? Simplu, am avut în ultimi 20 de ani două cicluri de creştere economică consolidată: guvernările Năstase – Tăriceanu şi Ponta – Grindeanu. După primul ciclu, când nu a existat voinţă politică suficientă pentru un asemenea demers legislativ, s-a ales praful de tot efortul făcut în câţiva ani, odată cu guvernarea Boc şi PDL. Şi atunci, de asta zic, momentul optim pare să fie acum, la un început de guvernare care se încadrează în creşterea economică a ultimilor ani”, a opinat Cătălin Nechifor.

El adaugă  în susținere sa și un argument de ordin extern, privind programarea multianuală a Uniunii Europene.

Astfel, dacă în perioada de programare multianuală 2007 -2013 s-a mers pe coeziune economică şi socială, respectiv s-au redus decalaje, s-au eliminat disparităţi, s-au netezit anumite diferenţe intra şi inter-regionale, acum, în perioada 2014 – 2020 Uniunea Europeană finanțează competitivitatea.

„Noi, se pare, nu prea am înţeles încă acest lucru. Tradus, ar însemna că înainte puteam face investiţii europene oriunde era necesar, acum un drum, o canalizare, un proiect de şcoală şi spital va trebui clar să demonstreze ce obiective atinge în plan economic, al creşterii durabile şi nu doar în cel social. Deci ar fi cazul să trecem la treabă. Singura mea temere este legată de faptul că încă nu ştiu dacă vom avea suficientă răbdare să culegem roadele „la maturitate deplină” pentru că, altfel, strugurii ni se vor părea din nou acri”, a conchis Cătălin Nechifor.

PSD a pus în dezbatere publică un proiect de lege a salarizării care va crește substanțial veniturile angajaților din sectorul bugetar.


Intră acum și în grupul de