Expoziția cu documente originale emise de domnitorul Ștefan cel Mare, deschisă în prezența lui Gheorghe Flutur


Intră acum și în grupul de

O expoziție cu documente originale emise de domnitorul Ștefan cel Mare a fost deschisă, miercuri, la Muzeul de Istorie al Bucovinei în prezența președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și a reprezentanților unor muzee de istorie din județele din regiunea nord-est.

Expoziția, care este amplasată în încăperea ce găzduiește Sala Sfatului Domnesc, prezintă șase documente în slavonă, emise de domnitorul Ștefan cel Mare, patru dintre acestea având și pecetea domnitorului.

De menționat este că unul dintre documente are, pe lângă pecetea domnitorului și pecețile boierilor din Sfatul Domnesc.

Documentele sunt pergamente, patru fiind emise la Suceava, în anii 1464, 1472, 1473 și 1487 și câte unul la Iași, din anul 1497 și Vaslui, din 1502.

Manifestarea a avut loc pentru marcarea a 560 de ani de la urcarea pe tron a lui Ștefan cel Mare.

Cu acest prilej, președintele CJ Suceava împreună cu reprezentanți ai muzeelor de istorie din județele din regiune, prorectorul Universității Ștefan cel Mare din Suceava, Ștefan Purici și preotul Gabriel Herea de la Biserica Sfânta Cruce din Pătrăuți, au discutat despre principalele puncte ale Festivalului Internațional Ștefanian care se va desfășura în perioada 24 iunie-2 iulie în județele Moldovei, dar și în Ucraina și Republica Moldova, urmând să fie organizate mai multe acțiuni.

O formă finală a programului ar urma să fie stabilită în prima parte a lunii mai când la Suceava urmează să vină și reprezentanți ai autorităților din Ucraina și Republica Moldova.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de