Ministrul Educației îi răspunde deputatului Ioan Bălan: Absențele elevilor din județul Suceava se încadrează în Statutul elevului. Procentul de promovabilitate la Bacalaureat în județ e în creștere


Intră acum și în grupul de

Ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, i-a răspuns deputatului PNL de Suceava, Ioan Bălan, privind situația îngrijorătoare din învățământul preuniversitar din județul Suceava, ținând cont de numărul mare de absențe și de corigențele înregistrate de elevii suceveni.

Ministrul îi răspunde deputatului sucevean că situația absențelor nemotivate, de 5,33 absențe elev se încadrează în limitele prevăzute de Statutul elevului, care prevăd că de la 10 absențe nejustificate  va fi scăzută nota la purtare cu un punct și subliniază că, în comparație cu primul semestru al anului școlar 2015/2016 când media a fost de 5,57 de absențe nemotivate pe elev, în primul semestru al actualului an școlar această medie este în scădere, fiind de 5,33 de absențe.

„În vederea scăderii absenteismului, ISJ Suceava aplică următoarele măsuri: monitorizarea activității Comisiilor pentru frecvență și combateraa absecteismului  și a abandonului  școlar, monitorizarea fenomenului de absenteism prin colectarea  centralizată  lunară  a absențelor din școli, controale tematice în școli pe această temă, activități de suport educațional pentru părinți din partea profesorilor diriginți și învățătorilor din fiecare unitate”, arată ministrul.

Pavel Năstase, ministrul Educației Naționale

El mai susține că în județul Suceava, în primul semestru al acestui an școlar procentul de promovabilitate a fost de 94,32% și adaugă că eventuala corelare a numărului total de corigenți la nivelul ciclurilor de învățământ cu performanța la examenul de bacalaureat are o relevanță parțială deoarece în județul Suceava procentul de promovabilitate la acest examen este în creștere cu 2,46% în sesiunea iunie -iulie și în scădere cu 2,02% în sesiunea august -septembrie, față de anul școlar trecut.

Totodată, el menționeazăcă în comparație cu anul 2015, procentul cumulat de promovabilitate pentru anul 2016 la cele două sesiuni este în creștere, ia creșterea promovabilității la examenul de bacalaureat se menține într-un trend ascendent: 2012 (46,98%), 2013 (65,78%), 2014 (67,32%).

„Perfomanțele scăzute ale elevilor au multiple cauze, printre care și apartenența acestora la familiile nevoiașe sau la familii din mediul rural. Referitor la măsurile sociale cu efect asupra creșterii numărului de elevi proveniți din astfel de familii, care să poată urma cursuri liceale și universitare, ISJ Suceava administrează și susține continuarea programelor guvernamentale sociale: Bani de liceu, Bursa profesională, Rechizite școlare, Cornul și laptele, Euro 200, Sprijin financiar pentru copiii din grădinițe”, precizează ministrul Educației. (N.B.)

 


Intră acum și în grupul de