Nechifor despre vizita lui Iohannis la Suceava: „Frumoasa călătorie a urşilor panda, povestită de un saxofonist care avea o iubita la Frankfurt”


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor, vicepreședinte al Comisiei de administrație, a comentat vizita președintelui României, Klaus Iohannis, la Suceava unde acesta a avut o întâlnire cu reprezentanți ai administrației locale la Teatrul Matei Vișniec cu titlul unei piese a dramaturgului bucovinean: „Frumoasa călătorie a urşilor panda, povestită de un saxofonist care avea o iubita la Frankfurt”

Nechifor a arătat că deși este membru al Comisiei de administrație publică a Camerei Deputaților nu a fost invitat la seminarul „Administraţia publică vorbeşte”, desfăşurat la Teatrul „Matei Vişniec” din Suceava, dar că nu a văzut să fie prezente nici Prefectura şi nici prea multe alte instituţii locale şi judeţene, dar că au participat aleşii locali şi judeţeni din Suceava și angajaţii din Consiliul judeţean.

„ Am citit că s-au ridicat unele aspecte, vechi de altfel, cu privire la centura Sucevei, la autostrăzile care nu sunt, la modelele de dezvoltare. Am remarcat şi îndemnul preşedintelui de a ne cere drepturile, şi e un îndemn bun. Păcat că nu ne-a povestit şi cum a reuşit el să convingă guvernul PSD condus de Adrian Năstase să finanţeze Sibiul cu bani, să aprobe şi modernizarea de aeroport, să traseze şi autostrada şi să obţină şi statutul de Capitală Europeană a Culturii. Ar fi fost interesant şi util, în egală măsură. Să vii însă să spui că recomanzi modelul de dezvoltare de tip „oază de tradiţie şi progres”, asta e o mare greşeală. Păi nu e suficient să faci numai Piaţa Sfatului, sau să dezvolţi exclusiv Gura Humorului, ai nevoie de o dezvoltare echilibrată, să asiguri acea coeziune economică şi socială. De aceea s-au dat de la guvern, de pe vremea lui Ponta şi Dragnea peste 170 de proiecte locale prin PNDL, în condiţiile în care judeţul are 114 localităţi. Şi urmează, în scurt timp, PNDL 2. La fel! Pentru autostrăzi, ne-a recomandat preşedintele să ne cerem drepturile. Şi e corect ce spune, dar nu cumva Guvernul lui e cel care a dus Moldova, ca regiune, la coada căruţei, sau la spartul târgului, cu execuţie undeva după 2024, (e şi un răspuns al ministrului transporturilor adresat unui parlamentar PNL pe această tema, care merită citit)”, explică Nechifor.

El a menționat că în ceea ce privește centura Sucevei, aceasta nu poate fi finanţată din bani europeni, pentru că a suferit modificări de proiectare şi fazarea nu permite schimbarea de soluţii în timpul execuţiei.

„În rest, ceea ce am văzut astăzi de la distanţă seamănă izbitor cu piesa lui Matei Vişniec, „Frumoasa călătorie a urşilor panda, povestită de un saxofonist care avea o iubita la Frankfurt”. Asta în cazul fericit, că în celălalt caz ar fi fost doar o şedinţă de partid cu public şi moderator de la TVR”, a adăugat Nechifor.

 

El a mai arătat că s-au prezentat pe un ecran proiectele Consiliului Județean Suceava, din ultimii ani pe care fie le-a continuat el din primul mandat al președintelui Gheorghe Flutur, fie le-a inițiat.

„Pe principiul că nici măcar turcii nu au reușit să cucerească Cetatea de Scaun a Sucevei, ea există (și celelalte la fel) și va exista pentru urmașii urmașilor noștri, în veacul veacurilor”, a conchis Nechifor.


Intră acum și în grupul de