Ioan Stan: Guvernul a alocat întreaga sumă pentru finalizarea pârtiei de pe Rarău. Mihăiță Negură: În trei luni va fi finalizată


Intră acum și în grupul de

Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a declarat, vineri, că Guvernul a alocat întreaga sumă necesară pentru finalizarea lucrărilor la pârtia din Masivul Rarău.

El a spus că, dacă inițial, prin legea bugetului, s-a alocat suma de 4,9 milioane de lei pentru lucrările la pârtie, săptămâna aceasta s-a alocat întreaga sumă necesară pentru finalizarea investiției, arătând că este nevoie de această pârtie pentru dezvoltarea zonei.

Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, a declarat, vineri, că Guvernul a alocat suma de 7,55 de milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor.

El a spus că banii au intrat deja în cont și că săptămâna viitoare va semna contractul de finanțare.

„Banii au venit și am dat ordin de începere a lucrărilor. În trei luni lucrarea ar urma să fie finalizată”, a spus Negură.

Prin bugetul local s-a alocat suma de 200.000 de lei la această investiție pentru obținerea avizelor de la ISCIR, omologare, dar și studiul pentru organizarea licitației în vederea administrării pârtiei.

Edilul-șef câmpulungean a explicat că mai sunt de asfaltat parcările, de finalizat lacul de acumulare pentru asigurarea apei necesare pentru zăpada artificială, de montat stâlpii de iluminat și tunurile de zăpadă, dar și de stopat o alunecare de teren de la mijlocul pârtiei.

Mihăiță Negură a mai precizat că pentru cel de-al doilea tronson al pârtiei, de 1,4 kilometri, finanțarea necesară e de șase milioane de euro, dar că va trebui mai întâi ca zona respectivă să fie scoasă din aria protejată.

Lucrările la pârtia de schi din Câmpulung Moldovenesc ar fi trebuit finalizate la sfârşitul anului 2012, dar au fost sistate din lipsa finanţării, după ce s-a executat peste 80 la sută din proiect şi s-au achitat zece milioane de euro pentru lucrările executate până la jumătatea anului 2012.

În septembrie 2016 lucrările au fost reluate, fiind asigurată din partea Autorității Naționale pentru Turism o finanțare de 4 milioane de euro, iar gradul de execuție este acum de 95 la sută.

Traseul pârtiei de schi se va desfăşura începând de la cota 1.564 metri pe o distanţă de 4.200 de metri, până la cota 765 de metri, pe două tronsoane continue, separate doar de gradul de dificultate şi de staţiile de telegondolă.

Lăţimea pârtiei variază între 27 de metri la cota de plecare şi ajunge până la 86 de metri în preajma staţiei intermediare a telegondolei.

Transportul pe cablu se va face cu sistem de telegondolă cu opt locuri şi se va desfăşura liniar între zona de plecare a pârtiei de schi şi zona de sosire din partea inferioară. Primul tronson al pârtiei are o lungime de trei kilometri, iar cel de-al doilea tronson, are o lungime de 1,4 kilometri.

Municipiul Câmpulung Moldovenesc a depus și o solicitare de finanțare prin PNDL de modernizare a drumului care realizează accesul la pârtie pe o lungime de trei kilometri, de la kilometrul 2 la kilometrul 5, valoarea estimată a investiției fiind de aproape 1,5 milioane de euro.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de