Ioan Bălan către ministrul Agriculturii: Ce demersuri ați făcut la Comisia Europeană pentru ca România să primească un termen de tranziție pentru cadastrarea terenurilor astfel încât fermierii români să poată primi subvenții și în 2018?


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, și-a exprimat, marți, în Parlament, îngrijorarea că fermierii români vor pierde subvențiile din cauză că nu s-a finalizat Programul Național de Cadastrare.

„Conform noilor proceduri implementate de către Comisia Europeană pentru noile state membre ale Uniunii Europene, pentru a mai putea beneficia de acordarea subvenţiilor agricole, a plăţilor directe, fermierii români vor trebui să se înscrie în Registrul unic de identificare, administrat direct de către Agenția de Plăți și Intervenţii în Agricultură. Numai după ce realizează această procedura, fermierii vor putea să depună cereri de plată, pe baza unei precise identificări a parcelelor de teren agricol, prin sisteme electronice cu privire la datele cadastrale. Așadar, după 1 ianuarie 2018, identificarea tuturor parcelelor agricole se va face exclusiv în baza sistemelor cadastrale, iar fermierii care nu se vor supune acestor exigenţe, nu vor mai putea fi beneficiarii plăţilor directe pentru sprijinirea culturilor”, arată Ioan Bălan într-o interpelare adresată ministrului Agriculturii, Petre Daea.

El a adăugat că, având în vedere faptul că în anul 2017 singurele sume atrase de România de la Uniunea Europeană reprezintă plăţile directe în agricultură și luând în considerare riscurile majore ale pierderii sau întârzierii utilizării acestor resurse financiare pentru anul 2018, solicită ministrului să precizeze care este stadiul de implementare al Programului Naţional de Cadastru 2015 – 2023, care are c obiectiv înregistrarea sistematică a imobilelor în 2.337 de Unităţi Administrativ Teritoriale situate în mediul urban și rural.

Bălan cere să fie prezentate și date privind numărul de imobile cadastrate pînă în prezent și câte vor mai putea fi cadastrate pînă la 1 ianuarie 2018 și câte ar mai trebui cadastrate în următorii ani, dar și care este efortul bugetar pe care ar trebui să-l facă statul român, prin MDRAPFE, în vederea cadastrării tuturor terenurilor agricole care pot accesa subvenţii în agriculturii.

„Aţi întreprins, până în prezent, vreun demers concret pentru a convinge Comisia Europeană să mențină actualul sistem (plăți directe pe suprafață), pentru a obţine încă un termen de tranziţie rezonabil, până la care România va reuși să cadastreze toate imobilele pe care și le-a propus prin programul mai sus amintit? Ați evaluat impactul economic al acestor pierderi, nu numai pentru competitivitatea fermierilor, ci și pentru ansamblul economiei naţionale?”, a mai întrebat deputatul liberal sucevean.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de