Havrici(PSD): Încă 60 de inspectori silvici vor fi angajați la Garda Forestieră Suceava pentru a asigura controlul fondului forestier


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Emanuel Havrici, membru al Comisiei de Agricultură și Silvicultură din Camera Deputaților a anunțat, în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV, că în baza noii legi privind modificarea structurii Gărzii Forestiere, urmează să fie angajați, la nivel național încă 500 de inspectori, din care circa 60 la Garda Forestieră Suceava.

Havrici a spus în cadrul emisiunii că în domeniul forestier reglementarea este foarte severă și consideră că poate este cel mai reglementat sector.

„Atunci când purtăm discuții cu silvicultori din țări vecine, Ungaria, Austria sau chiar din Germania, aproape că nu le vine să creadă cât de strictă este legea, pe de o parte, și cât de complicate sunt procedurile noastre pentru a exploata masa lemnoasă”, a spus deputatul PSD.

El a arătat că membrii Comisiei de Agricultură și Silvicultură și-au propus să realizeze un pachet de legi pentru silvicultură astfel încât să se încerce pe de o parte creșterea responsabilității asupra fondului forestier, atât prin sancționarea pentru tăieri ilegale sau exploatare irațională, dar și prin susținerea unui program de împăduriri pentru a se ajunge, cel puțin, la nivelul din anii 90, inclusiv prin crearea de perdele forestiere.

„Este prima dată când există foarte multă legislație, toată trecută prin comisie, inițiată de noi parlamentarii, în special inginerii silvici”, a spus deputatul care a menționat că toate proiectele de lege inițiate au fost discutate cu colegii din minister și au primit aviz pozitiv și că este un pas înainte pentru că nu s-a așteptat ca proiectele să vină de la minister, ci au fost elaborate de parlamentari.

„E foarte bine pentru că toți factorii implicați au fost consultați și sper să fie legislație predictibilă și să nu poată veni orice ministru să schimbe această legislație”, a continuat deputatul.

 

Havrici a spus că în cadrul acestui pachet legislativ se înscrie și un proiect de lege prin care s-a modificat structura Gărzilor Forestiere.

„Vom avea încă 500 de noi inspector la nivel național care vor lucra în Gărzile Forestiere. Probabil 60 de noi posturi vor fi în Garda Forestieră Suceava, oameni care vor putea să asigure cu atât mai bine controlul asupra fondului forestier”, a spus deputatul.

El a arătat că astfel va fi câte un inginer-inspector silvic la circa 12.000 de hectare de fond forestier.

„Am simțit nevoia să întărim Gărzile Forestiere”, a explicat Havrici care a subliniat că pe lângă activitatea din teren aceștia se confruntă și cu o birocrație enormă, menționând doar că România este singura țară europeană care folosește ciocanul de marcat cu valoare de sigiliu național.

În ceea ce privește contravențiile silvice, el a spus că s-a creat o mare emulație privind amenzile, mai ales că anul trecut Guvernul Cioloș a venit cu o ordonanță prin care se introduceau aproape o sută de noi amenzi silvice, dar și care a prevăzut și creșterea cuantumului amenzilor.

El a arătat că la Legea contravențiilor silvice, unele amenzi au scăzut, dar în ceea ce înseamnă tăieri ilegale, exploatare irațională, au crescut și că a crescut inclusiv perioada de detenție pentru infracțiuni.

Havrici a arătat că o problemă a fost și cea privind confiscarea mijlocului de transport și că s-a stabilit că, la prima abatere, dar în marje de eroare, să se confiște doar diferența la ceea ce se măsoară și să nu se mai confiște și utilajul de transport.

„O eroare umană, care este prinsă ca și eroare și în legislația silvică nu se pedepsește”, a spus deputatul.

El a mai amintit în cadrul emisiunii de legea privind înființarea de perdele forestiere și a anunțat că în sesiunea din toamnă urmează să intre în dezbatere legea împăduririi care să stimuleze împădurirea terenurilor astfel încât să se ajungă la un fond forestier național la nivelul anului 1992 când au început să fie puse în aplicare legile restituirii terenurilor forestiere și care au generat probleme.(N.B.)


Intră acum și în grupul de