Havrici: Trebuie să vedem ce dorește Primăria să facă cu Parcul Șipote care acum e în proprietatea Ministerului de Finanțe. E oaza de verdeață a Sucevei și e păcat să se facă terase sau șaormerii


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Emanuel Havrici, membru al Comisiei de agricultură și silvicultură a Camerei Deputaților, a apreciat că transferul Parcului Șipote la municipiul Suceava este greu de realizat, fiind în proprietatea Ministerului de Finanțe și că, în primul rând, trebuie să se știe clar ceea ce intenționează Primăria să facă acolo.

„Mai întâi trebuie văzut ce se dorește cu acest parc. Primul lucru, e nevoie de informarea opiniei publice cu ceea ce se intenționează. Aici e vorba de o pădure-parc. E în proprietatea Ministerului Finanțelor și o administrează Regia Națională a Pădurilor prin Direcția Silvică Suceava. E proprietatea Ministerului Finanțelor. Vom vedea ce propunere concretă s-ar putea face pentru transfer de proprietate sau de administrare”, a spus Havrici în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV.

El a subliniat că acest parc a fost înființat pentru a fi o oază de verdeață și de oxigen pentru municipiul Suceava.

Deputatul a spus că înțelege că municipiul Suceava are nevoie să se dezvolte, dar că,în general, dezvoltarea s-a făcut de cele mai multe ori în detrimentul pădurii.

El a reiterat că în primul rând trebuie ca municipalitatea să spune ce dorește să facă și apoi să se facă o consultare dacă și populația dorește să fie așa administrat.

„Nu am înțeles în mod concret ce obiective de dezvoltare sunt pentru acest parc”, a spus Havrici care a adăugat că Primăria Suceava ar trebui mai întâi să arate că poate administra corespunzător actualele parcuri pe care le are pentru că a văzut șaormerii care se ridică printre copaci.

„Să vedem cum sunt îngrijite și întreținute aceste spații verzi”, a declarat deputatul care a explicat că ar trebui ca în aceste mici oaze de verdeață să fie curățenie, să fie plantate specii noi de arbori.

„Poate ar fi bine de a ne gândi cum să urbanizăm o pădure să mai și plantăm ceva, în zone degradate înainte de a începe de a turna betoane și a face construcții. Trebuie discutat că nu se știe ce se vrea”, a mai adăugat deputatul.

Havrici a arătat că în ceea ce privește partea tehnică, singura soluție pentru acest tranfer este o lege specială, dar nu știe cum ar putea fi elaborată pentru că legile trebuie să aibă caracter general.

El a spus că va trebui văzut câți primari și-ar dori astfel de transferuri și că ar trebui făcut un inventar al acestor suprafețe, iar  în cazuri de felul acesta să se aplice o soluție.

„Nu e un lucru care să se facă peste noapte.Orice s-ar face  acolo, condițiile de mediu trebuie respectate. E oaza Sucevei și ar fi păcat să vedem acolo terase și alte construcții de genul acesta”, a conchis Havrici.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, solicită trecerea în proprietatea Primăriei Suceava a pădurii din zona Șipote și a celei din zona Zamca pentru ca municipiul să aibă suprafața necesară de spații verzi astfel încât să îndeplinească standardele în ceea ce privește condițiile de mediu pentru a Planul Urbanistic General să poată fi aprobat.(N.B.)


Intră acum și în grupul de